İK Blog

Kariyer Basamaklarını Tırmanmak İçin Gerekli 3 Yetenek

İş hayatında başarı için olmazsa olmaz 3 yetenek.

Zeki olmak, iyi bir üniversiteden yüksek bir dereceyle mezun olmak, birkaç dil bilmek gibi özellikler kariyer basamaklarını hızla tırmanıp iş hayatında kısa sürede yükselmek için her zaman yeterli değildir.

Bütün bu özelliklere sahip olan ve işine dört elle sarılan birçok çalışan yıllarca bir ilerleme kaydedemezken, bazıları ise hızlı terfilerle iş hayatında lider konuma yükselebiliyor. Ama nasıl?

Üstelik iş hayatına yeni atılmış ve kariyer basamaklarının henüz başında olan çalışanlar için tırmanılacak yer göz korkutucu olabilir. Hatta buraya çıkmanın imkansız olduğu bile düşünülebilir. Gökdelenin en üst katına merdivenlerden çıkmak gibi görünen bu durumda hedeflediğiniz yere ulaşmak gerçekten mümkün mü? Genelde oraya gökdelenin sahipleri ve tanıdıkları asansörle çıkar. Peki asansörü olmayanların kariyer basamaklarını hızlıca tırmanabileceği beceriler nelerdir?

Kariyer basamaklarını hızla tırmanmak

Kariyer basamaklarını hızla tırmanmak adına yapman gerekenler konusunda  bazı ipuçlarını senin için derledik.

1- İletişim

İletişim iş hayatının olmazsa olmazıdır. Ama unutmamak gerekir ki iletişim sadece sözlü iletişim değildir. Sözlü iletişim, iş hayatındaki iletişimin sadece onda biridir çünkü iş hayatında sizin yerinize konuşan birçok şey vardır. Nasıl yani mi? Duruşunuz, taramadığınız saçlar, gelişi güzel bağladığınız ayakkabı bağcıkları, jilet gibi gömlekler, dağınık bir masa ya da aklınıza gelecek her şey sizin yerinize konuşur. Ve onların dediği sizin ağzınızdan çıkanlardan genelde daha önemlidir.

Bu yüzden daha ilk andan karşınızdakini etkileyecek ve her işin altından kalkabileceğiniz güven duygusunu hissettirmek önemlidir. Beden dili, yazılı iletişim, düzen ve giyim gibi çok geniş bir yelpaze aralığına hakim olmanız ve tüm bu yönleri istediğiniz mesajı vermek için kullanmanız gerekir.

2- Takım Çalışması

Her iş ilanının ve şirket için eğitimlerinin olmazsa olmazıdır. Öyle ki çoğu işveren sanki bir ofis çalışanı değil de yelken veya kürek takımları için olimpiyat sporcusu arıyor sanabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki şirketlerin başarısı ortak bir hedef için çalışan onlarca kişinin ortak başarısıdır.

Bu yüzden ekip arkadaşlarına güvenmeli, onların da sana güvenini boşa çıkarmayacak bir disipline sahip olman gerekir.

3- Proaktif Olmak

Proaktif olmayı, iş yerinde olayların gidişatını önceden sezerek, yapılmış veya yapılacak olası hatalar kötü sonuçlara neden olmadan, ben ne yapabilirim düşüncesi ile hareket ederek, olayların iyi şekilde sonuçlanması için inisiyatif almak olarak özetleyebiliriz.

Proaktif bakış açısı ile kişi olumsuzluklara söylenmez, kalkar ve kendiliğinden harekete geçer. Bir işi yapmak için her daim yöneticisinden direktif beklemez ya da her çözümü ona sormaz. İşin gidişatını öngörür ve o işi yöneticisi söylenmeden gerçekleştirir. Çalışan kendi işinin, rol ve sorumluluklarının farkındadır.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu