İK Blog

Pandemi Zihnimizi Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs pandemisi zihnimizi nasıl etkiliyor? Bu duruma karşı uzmanların tespitleri neler? Zihnimizi korumak için neler yapmalıyız?

Koronavirüs pandemisiyle tüm dünya aylardır uğraşıyor. Ekonomik etkilerin yanı sıra toplum ve dünya olarak artık psikolojik olarak yaralanmış vaziyetteyiz. Sürekli yeni vakalar, virüsün tekrar çoğalması ile ilgili doğru yanlış birçok bilgiye maruz kalıyoruz ve bu zihnimizi fazlasıyla etkiliyor.

Peki dolaylı veya doğrudan aldığımız bu bilgilerle, artar korkumuzun sonuçları ne olacak? Rusya Yüksek Öğretim ve Bilim Bakanlığı, Rus Bilimler Akademisi ve Bilimsel Rusya portalı tarafından düzenlenen çevrimiçi bir toplantıda Rus bilim adamları bu soruları detaylı bir şekilde değerlendirdi. En önemli başlıkları sizin için derledik.

Korku salgını

Rus Bilimler Akademisi Psikoloji Enstitüsü’nde RAS profesörü ve sosyal ve ekonomik psikoloji laboratuvarı başkanı Timofey Nestik, neler olduğu hakkında konuşmak için şu anda kullanılan söylemlerin büyük önem taşıdığına inanıyor.

Timofey Nestik, “savaş söylemindense olumlu hedeflerin söylemlerine geçme zamanı. Ölümlerin değil kurtarılan hayatların sayısı hakkında konuşmalı ve kaybedilen işlerin sayısındansa korunan işlerin sayısını gündeme getirmeliyiz” dedi. Sözlerine, “önümüzdeki aylarda neler olacağı hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermek gerekiyor. Böylece insanlar hükümet planlarına ve kararlarına ilişkin kriterleri temel alarak kendi planlarını oluşturabilir” diyerek devam eden Nestik içinde bulunduğumuz süreçte asıl zarar verenin korku ve anksiyete tüccarlığı olduğunu belirtti.

Mevcut matematiksel modellerin insanların pandemi sürecine yaklaşımını nasıl etkiliyor?

Uzmanlara göre, salgınların mevcut matematiksel modelleri psikolojik çalışmaların sonuçlarını yeterince dikkate almıyor. Kamuoyu Vakfı’nın son verileri gösteriyor ki; katılımcıların yüzde 40’ı enfekte olmaktan korkmuyor ve % 57’si de koronavirüs testleri yaptırmak istemiyor. Psikologlara göre bu korku düzeyi göstergeleri nüfusun karantina kurallarına uyma konusundaki genel istekliliğini büyük ölçüde etkiliyor.

Bununla birlikte, psikologlar korkunun kendisinin birçok psikolojik faktöre bağlı olduğunu ifade ediyor. Araştırmalar riskin korku, soyut figürler ve grafiklerle tanımlandığı sürece insanların içinde bulunduğumuz durumu hafife aldığını ya da yeni korkutucu durumu bilindik rahatsız edici olaylarla bağdaştırarak yanlış analojiler çizdiğini ortaya koyuyor

Korkunun rolü gittikçe zayıflıyor. Uzmanlar bu durumu, ilaca güvenmeyen ve virüsün tehlikeli olduğuna inanmayan kesimin giderek arttığını görüyoruz” diyerek özetliyor.

Süreç İçerisinde ve Sonrasında Bireyin Psikolojisinin toplum üzerindeki etkisi: “Korku her yere tehlike götürür!”

Rus psikologlara göre, psikolojik travmanın ana dalgası pandeminin ekonomik etkileriyle ilgili olacak ve birkaç yıl sürecek. Bu noktada toplumda yükselmesi beklenen olumsuz davranışların başında damgalama ve yabancı düşmanlığı geliyor.

Nestik konuya ilişkin olarak, “şu anda en büyük önemi salgının birbirimizle olan ilişkilerimizdeki gerilimi nasıl etkileyeceği taşıyor. Hepimiz suç korkusunun nasıl büyüdüğünü görüyoruz. Bununla birlikte koronavirüsle ilgili kaygının ve gelişen travmaların tüm olumsuz bilgilere karşı toplumsal hassasiyeti arttırdığını kavramak önem taşıyor. Korku her yere tehlike götürür.” dedi.

Salgının insanların siyasi tercihlerini etkileyeceğini öne süren Nestik, “bir dizi çalışma pandemiyle ilgili kaygının, yaygın toplumsal değerleri otoriter, sağcı ve muhafazakar yaklaşımlara kaydırdığını gösteriyor. Bu gelişme popülist politikacıların iktidara gelme riskini artırabilir” dedi.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu