İK Blog

Japonya’da İş Yerlerindeki 5 Tuhaf Alışkanlık

Japonya'da iş hayatındaki tuhaf alışkanlıkları derledik.

Japon kültüründeki ilginç adetler çoğu zaman birçok kişinin ilgi odağı olmuştur.

İş disiplinleri ve çok çalışmalarıyla ünlü Japonlara duyduğumuz ilginin bir nedeni de nezaketleri ve güler yüzlü olmaları desek yanlış olmaz. Japonları sakinlikleri ve sempatiklikleriyle sevsek de, iş çalışma hayatına geldiğinde durum aslında pek de öyle değil.

Kapsül otellerden tutun da, sarılmak için maaş alan insanlara kadar haklarında birçok şeyi bildiğimiz Japonlarla ilgili bildiklerimiz pek çok filmin sahnesine bile yansımıştır. GORA’daki “Japonsun bi’ kere akıllı adamsın” sahnesini hatırlayalım 🙂

Sizin için Japonya’da iş hayatındaki tuhaf alışkanlıkları derledik

_______________________________________________________________

1- İş Yerinde Uyuyanlara Prim Verilmesi

japon3

En bilinen Japon tuhaflıklarının başında gelir bu bilgi. “Japonya’da insanların çalışırken uyuması iyi karşılanıyormuş” deriz ortamlarda. Fakat bunun şöyle bir yanı var: Japonya’da insanlar bazen günlerce ofisten çıkmadan çalışıyor. Bu yüzden bazen gün içinde, ofiste uyuyup akşam çalışıyorlar; bazen de akşama kadar ofiste çalışıp ulaşım aracı kalmadığı için ofiste sabahlıyorlar. Her iki durumda da Japonya’da çoğu özel kurum, ofiste uyuyan çalışanları destekliyor ve onlara ekstra ücret veriyor.

_______________________________________________________________

2- Selam Verirken Kendi Ayaklarına Bakmaları

japon1

Japon selamını hepimiz biliriz. El sıkışmaktansa uzaktan birbirlerinin önünde eğilerek selamlaşmak bilinen bir Japon geleneğidir. “Eğilmek ne kadar zor olabilir ki?” demeyin. Nasıl ki tokalaşırken elinizi ne kadar sıktığınız ya da salladığınız önemliyse Japon selamında da incelikler var: İş toplantılarında selamlaşırken kendi ayağınıza bakmak gibi… Eğer selamlaşmak için eğilirken karşınızdaki kişinin ayağına ya da suratına bakıyorsanız bu karşınızdaki kişi için bir tehdit oluşturuyor ve oldukça saygısız bir davranış olarak kabul ediliyor.

_______________________________________________________________

3- Çok Çalışmanın Bir İstek Değil, Zorunluluk Olması

japon4

Çalışırken uyumayı kıskananlar yavaştan geri vitese taksın 🙂 “Japonlar çok çalışkan bir millet” geyiği aslında pek doğru değil. Japonya’daki işverenlerin çoğu yanlarında çalıştırabilecekleri kişi sayısının oldukça fazla olduğunu biliyor. Bu yüzden özel sektörde çalışan bir Japon için gece gündüz çalışmak aslında yazılı olmayan bir kural. Japonlar resmi (!) mesai saatlerine uyup çalışırsa patronu tarafından “performans düşüklüğü” gibi nedenlerle işten atılabileceklerinin farkında.

_______________________________________________________________

4- Kafası Atan Patron İçin Kafayı 3’e Vurdurmak

japon5

Bir diğer tuhaf Japon geleneği de tıraş olmak. Evet yanlış görmüyorsunuz: Tıraş olmak. Japonlar kötü bir şey yaptıklarını veya neden olduklarını düşündüklerinde özürlerini gerçekçi kılmak için tıraş oluyorlar. İş yerinde kötü bir sunum, yanlış hesaplanan bir işlem, hatta geç kalınan bir toplantı bile ertesi gün saçı üçe vurdurmak için bir neden olabiliyor. Ayrıca bu sadece erkeklere özgü bir gelenek de değil. Sırma saçlı bir Japon iş arkadaşınızın kötü geçen bir günden sonra kazıtılmış saçla işe gelmesi mümkün.

_______________________________________________________________

5- Kötü Bir Japonya Gerçeği: Karoşi

japon2

Tuhaftan çok trajik bir durum “Karoşi”. İş yerindeki acımasız rekabet ve yoğun çalışma temposunun bir sonucu. Evet, belki de Japonlar fazla çalışkan veya rekabetçi. Fakat yeni nesil bu durumdan pek memnun değil. Japonya’da “Karoşi” özellikle son yıllarda ortaya çıkan fazla çalışma sonucu girilen ve genellikle trajik sonlanan depresyona deniliyor. 20’li yaşlardaki çalışanlar arasında ne yazık ki fazlaca yaygın olan “Karoşi” nedeniyle birçok Japon şirket yöneticisi istifa ediyor. Karoşi nedeniyle Japonya, gelişmiş ülkeler arasında en çok çalışan ama en az üreten olan ülke konumunda.

Kentsel Dönüşüm

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu