İK Blog

Maaş Zammı Pazarlığı için 5 İpucu

Maaş zammı konuşması nasıl yapılmalı?

Yapılan araştırmalara göre çoğu çalışan aldığı ücretten memnun değil. Ancak yine aynı araştırmaya göre çalışanların çok azı maaşına zam talebinde bulunuyor. Büyük bir kısım ise zam için iş değiştirmeyi planlıyor. Ancak iş değiştirmenize gerek kalmadan iyi bir zam almak da mümkün. Maaş zammı pazarlığı yapmak, özellikle iş hayatının erken dönemlerinde göz korkutucu olabilir. Ancak iyi bir strateji ve hazırlık ile bu süreci yönetmek, hedeflediğiniz artışı almanızı sağlayabilir. Peki maaş zammı konuşması nasıl yapılır?

İşte maaş zammı pazarlığı yaparken size yardımcı olacak ipucular:

1. Araştırma Yapın ve Gerçekçi Bir Rakam Belirleyin

Maaş pazarlığına başlamadan önce, mevcut pozisyonunuz için şirketinizdeki arkadaşlarınız ortalama ne kadar kazanıyor, yeni işe alınacak adaylara yapılan ortalama teklifler ne kadar ve sektörünüzde pozisyonunuzun ortalama kazancı ne kadar, gibi soruların cevaplarını bulun. Bu süreç biraz zorlayıcı olacaktır. Çünkü farklı ülkelerde ortalama maaş fiyatları açıklanırken ülkemizde maaş miktarları gizli tutulmaktadır. Ayrıca iş arkadaşları ile maaş konuşmak işverene haklı fesih hakkı tanımaktadır.

2. Vazgeçilmez Olduğunuzdan Emin Olun 

Maaş zammı talebinizin gerekçesi, şirket için yarattığınız değerin bir yansımasıdır. Bu yüzden performansınız yüksek olmalıdır. Geçmiş başarılarınızı, projelerdeki performansınızı ve şirkete kattığınız değerleri belirleyin ve maaş pazarlığı esnasında bunu belirtin. Maaş pazarlığı sürecinde yüksek performans, süreç iyileştirme, maliyet tasarrufu gibi katkılarınızı somut örneklerle açıklayın.

3. Doğru Zamanı Seçin

Maaş zammı talebi için en uygun zaman, genellikle yıllık performans değerlendirme dönemi veya şirketin finansal olarak iyi bir döneme girdiği anlar olabilir. Genellikle zam oranları açıklandıktan sonraki 3 ayı beklemek en ideal zaman olabilir. Bu süreçte diğer firmaların zam oranlarını öğrenebilir, farklı bir şirkete yüksek maaşla geçme kozunu oynayabilirsiniz. Erken bir hamle daha düşük bir zam oranını kabul etmenize neden olabilir.

4. Alternatifler Üzerinde Anlaşmaya Hazır Olun

İstediğiniz talebin geri çevrileceğini ya da orta bir noktada buluşulmak isteneceğini unutmayın. Bu yüzden ya evet ya da hayır gibi sert bir taleple değil de makul bir teklife evet diyeceğinizi belli edin. Süreç boyunca kendinizden emin, özgüvenli hareket edin. Kibar ve nazik olmayı unutmayın.

5. Olumlu ve Sabırlı Olun

Etkili bir görüşme yapmak için hazırlıklı olun. Ne diyeceğinizi önceden planlayın. Görüşme sırasında maaş zammı taleplerinize olumsuz yanıt almanız ihtimal dahilindedir. Pazarlığı hemen bırakmayın. Görüşme esnasında size yöneltilebilecek sorulara ve karşı argümanlara hazırlıklı olun. Talebiniz için değerlendirme süresi istenirse kabul edin ve sabırlı olun.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu