İK Blog

İkna Etmenin En Sağlam Yolu – Parlak Fikirler Köşesi #1

"Aslında bende ne fikirler var ama fırsat yok diyenler kulübü"

Ülkemizde ve Dünya’da beyaz yakalısından tutun üniversite birinci sınıf öğrencisine kadar herkes aynı şeyi söyler. “Aslında bende ne fikirler var ama fırsat yok…” Düşündük ki bir köşe yapalım, iş dünyasından sanata, her alanda kendi fırsatını yaratanları burada paylaşalım. Hatta amaç sadece fırsat yaratanları paylaşmak olmasın; biraz da biz n’aparız diye konuşalım.

 

Henüz altı-yedi yaşlarından itibaren hafta içi her gün aynı saatte kalkıp aynı saatte bir yere gidip aynı saatte eve döndük. Paramızı gelecekte daha çok paramız olsun diye harcadık. Zamanımızı gelecekte daha çok zaman harcayabilmek için geçirdik. Lisede kırk dakikalık dersten kaçtık, bu yüzden bir saatlik ceza aldık. Kısacası, hep daha fazlasını yapmak için ikna edildik.

Bunlar yetmezmiş gibi kolayca hallolabilecek işler için saatlerce, günlerce bir şeyler bekledik. Üniversitede okul projelerinde yer alırken düşündüğümüz şeylerin yapılması için dil döktük. İş hayatına girdiğimizde fikirlerimizi ekibe kabul ettirmek için allem ettik kallem ettik.

Bütün bu kayıp zamanları geri kazanamasak da gelecekte zaman kaybetmemek için kullanabileceğimiz çok basit bir yöntem var. O yöntemi hepimiz bilsek de en sağlam uygulama yolunu bilenlerin sayısı çok değil. Bu yöntemin adı “ikna”.

ikna
“Şu ana kadar girdiğiniz bütün toplantılarda sizin fikriniz ekibi yönlendirseydi nasıl olurdu?”

Hiç düşündünüz mü, şu ana kadar girdiğiniz bütün toplantılarda sizin fikriniz ekibi yönlendirseydi nasıl olurdu? İnsanları manipüle etmeden yalnızca ikna ederek fikriniz ile yola devam edebilmek muhtemelen çok keyif verirdi. Hatta belki de önceden öngördüğünüz ama diğerlerini ikna edemediğiniz için önüne geçilememiş birçok hata da başlamadan biterdi bu sayede.

Karşınızda ister bir kişi, ister bir düzine kişi olsun, ikna etmenin çok kolay bir metodu var. Buna “Kapıyı iki kere tıklatma tekniği” deniliyor. Bu tekniğe göre karşınızdaki kişi veya kişilere kesinlikle reddedeceklerini bildiğiniz bir önermede bulunuyorsunuz. Örneğin elinizdeki bütçeyi az farkla aşan bir teklif veya kimsenin uzmanlık alanı olmayan bir öneride bulunabilirsiniz. Teklifiniz reddedildikten hemen sonra ise en başta sunmak istediğiniz asıl öneriyi paylaşıyorsunuz.

Yapılan araştırmalara göre ilk teklifi reddedilen insanların ikinci teklifinin karşıdakiler tarafından kabul edilme ihtimali %50’ye kadar daha yüksek oluyor. Ufak bir matematik hesabıyla bakacak olursak, teklifinizin normalde kabul edilme ihtimali %50-%50 ise “Kapıyı iki kere tıklatma tekniği” kullandıktan sonra bu ihtimal %75’e kadar yükselebiliyor.

Bu tekniği kullanarak insanları kolayca ikna etmenin keyfini çıkarın 🙂

Kentsel Dönüşüm

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu