Son yıllarda yüksek miktarda talep gören dijital ürünlerin tepesinde “kripto para” olduğu su götürmez bir gerçektir. Bundan seneler önce kimsenin adını bile bilmediği “Bitcoin” şimdilerde tıpkı kağıt banknotlar gibi birçok yerde geçerli durumda. Özellikle yurt dışında kafelerde bile telefonunuzdan QR kodu okutarak bitcoin ile ödeme sağlayabiliyorsunuz. Peki, dijitalleşen dünyada sanatçı olarak var olabilmek için NFT piyasasını takip etmek gerekli midir?
Dijital dünyada NFT sanatçısı olmak ne demektir?
Antik çağlardaki mağara resimlerinden görkemli saraylara kadar insanoğlu hep sanat ile var etmiştir kendisini. Şüphesiz ki insan var olduğu sürece sanat da var olacaktır. Ama şu da kesindir ki teknoloji insanı değiştirdiği gibi sanatı da değiştirecektir.
Sanat yalnızca bir duygu ifade ediş biçimi değil aynı zamanda çok geniş alanlarda kendini var eden bir yatırım aracıdır. Yüz yıllardır alınıp satılan tablolar, heykeller ve daha birçok sanat eseri sayesinde sermaye ve para sürekli el değiştirmiştir.
“Keşke dedelerim Kadıköy’deki o araziyi satmasaydı” cümlesinin bir versiyonu da elindeki sanat eserini erkenden elden çıkaran galericilerin torunları tarafından söylendi. Asırlar önce Van Gogh’un tablolarını cüzi miktarlara satan kişiler sonradan dizlerini dövdüler 🙂
Geleceğin sanatı günümüzde kendini gösterdi!
Günümüzde her şeyin dijitalleştiği dünyamızda sanat da hızla dijitalleşmeye başladı. Önce online sergiler ve galeriler ile başlayan bu dijitalleşme, şimdi yerini NFT pazarlarına bıraktı. “Geleceğin Sanatı” olarak görülen NFT piyasası, her türden sanatçının öğrenme listesinde olmazsa olmaz olarak kendine yer edindi. Peki, nedir bu NFT denilen piyasa?
NFT (non fungible token veya değiştirilemez jeton) bütün görsel veya işitsel sanat eserlerinin şifrelenerek kripto para türleri ile şifrelenmesine deniliyor. Yani, herhangi bir sanat eserinin bilgisayar ortamında kodlanıp şifrelenmesiyle “biricik ve tek” hale getirilmesi NFT yaratmak anlamına geliyor. Bir şeye sahip olma dürtüsü ile alınıp satılan bu eserler bazen değerleriyle herkesi şaşırtıyor. Örneğin aşağıdaki görsele NFT pazarlarında milyonlarca dolar değer biçiliyor.
“E peki birisi benim resmimi sağ tıklayıp kaydederse?” diye düşünenler için ise durumu şöyle özetleyebiliriz: Dünyaca ünlü tabloların bire bir kopyaları Dünya’nın her yerinde mevcut. Yine de hiçbir kopya, o tablonun orijinalinin değerinde olmuyor. Bu mantıkla düşünecek olursak şifrelenmiş NFT sanat eserleri de kopyalarından katlarca değerli oluyorlar.
Günümüzde Coca Cola, Tesla ve Apple gibi birçok büyük marka kendi ürünleri ile yarattıkları NFT sanat eserlerini satışa koydu. Bunların yanı sıra dünyaca ünlü müzisyen, ressam ve heykeltıraşlar da sanat eserlerini sanal ortamda NFT olarak pazarlamaya başladılar. Geçtiğimiz günlerde aşağıdaki çizimini NFT piyasasında satışa sunan Cem Yılmaz da NFT piyasasında gelecek gören sanatçılardan bir tanesi
Geleceğin sanatını önceden görerek şimdiden yer ayırmanız iyi olabilir. Sonradan “kafamda çok iyi fikirler var ama fırsat veren yok” dememek için geleceğe ayak uydurmak zorundayız 🙂