
Pilot yetiştirmek için lisans dışında artık önlisans mezunlarının da Havacılık Akademisi’ne kabul edileceğini duyuran THY, boy limitlerini de esnetti. Erkek adaylar için 165 santimetre, kadınlarda ise 160 santimetreden kısa olmaması şartı 157 santimetreye indirildi.
Habertürk’ten Gökhan Artan’ın haberine göre, Havacılık Akademisi’nde kendi pilotlarını yetiştirerek gelecekte kokpitte pilot açığının önüne geçmeyi planlayan THY başvuru şartlarını esnetme kararı aldı.
THY’de Pilot olma koşulları nedir?
Türk Hava Yolları insan kaynakları, pilot aday adayı pozisyonu için daha fazla başvuru alabilmek adına başvuru şartlarını genişletti. 2. Pilot aday adayı pozisyonu için artık lisans dışında ön lisans mezunları da başvuru yapabiliyor. Öte yandan son yapılan değişiklik ile boy sınırı da esnetildi. THY Havacılık Akademisi başvurularında pilot olmak için konulan boy limitleri aşağıya çekildi. Erkek adaylar için boy 1 metre 65 santimetre, kadınlarda ise 1 metre 60 santimetreden kısa olmaması şartı yapılan değişiklikle 1 metre 57 santimetreye indirildi.
Boy uzunluğununda üst limit olan 1 metre 95 santimetre ve beden-kitle endeksindeki (BMI) 20-30 aralığındaki değere uygun olması şartı ise korundu. Ayrıca, adaylarda 01 Ocak 1983 tarihinden sonra doğmuş olma şartı aranıyor.
2. pilot aday adayı pozisyonu için başvuran adayları nasıl bir süreç bekliyor?
THY’de 2. pilot aday adayı olmak için başvuru yapan adaylarda aranan temel özelliklerden biri yabancı dil yeterliliği. TOFEL veya ILTS yeterliliği olan adaylar belgelerini ibra ederek ilk aşamayı doğrudan geçiyor. Bu sınavlara ilişkin belgesi olmayan adaylar ise THY tarafından düzenlenen dil sınavına davet ediliyor. Dil sınavının ardından başarılı olan adayları DLR 1 adı verilen dikkat ve fiziksel yeterlilik testi bekliyor. Bu testte adaylar el ayak koordinasyonu dikkat el becerisi gibi pilotluk için gerekli teknik becerilere uygun olup olmadığı saptanıyor. Bu aşamayı da geçen adaylar kurul mülakatına davet ediliyor. Kurul mülakatında da başarılı olan adaylar son geniş sağlık kontrolünden sonra eğitim için yurt dışına gönderiliyor. 2 yıllık eğitim sürecinin ardından 2. pilot olarak işbaşı yapıyorlar.