İş Dünyası

İş Görüşmesinde Sorulan Muhtemel Sorular ve Cevapları

İş başvurusunun ardından işi alabilmek için en önemli aşamalardan bir tanesi iş görüşmesi. İş görüşmesine çağrılarak ilk elemeyi geçmiş olsanız bile muhtemelen söz konusu pozisyon için görüşmeye çağrılan 15 ile 20 aday arasında olabilirsiniz. İnsan kaynakları uzmanları çok özel pozisyonlar dışında bir pozisyonu kapatmak için ortalama 15 ile 20 aday ile görüşüyor. Bu adaylar iş ilanındaki tanımlara uyan, yani istenen nitelikleri karşılayan adaylarla yapılan görüşmeler oluyor. Eskiden kariyer ilan sitelerinin ara yüzleri işveren tarafında daha zor bir kullanıcı paneline sahipti. Oysa şimdi insan kaynakları uzmanları söz konusu iş ilanı için aradıkları nitelikleri filtreleyerek sadece o nitelikleri taşıyan kişilere hızlıca ulaşabiliyorlar. Bu durumda örneğin sürücü ehliyeti gerekliliği istenen bir iş ilanı için sistemde özgeçmişlerine sürücü ehliyetini işlememiş adayların başvuruları o iş ilanı için başvuran adaylar listesinde hiç görüntülenmiyor. Aranan niteliklerin tümünün çok az sayıda adayda olması halinde zorunlu istekler azaltılarak beklentileri daha az karşılayan adayları gösterecek şekilde filtrelenebiliyor.

İş başvurumu yaptım o iş için doğru kişi miyim?

İlanda belirtilen iş için doğru kişi olup olmadığınızı iş ilanının aranan nitelikler kısmındaki yetkinliklerin cv nizde bulunup bulunmadığını kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Birçok aday aranan nitelikleri özgeçmişlerinde belirtmemelerine rağmen kendi düşünce dünyalarında, nitelikleri karşıladığını düşünüyor ve iş görüşmesinde sorulduğunda açıklayabileceğini öngörüyor. Oysa unutulmaması gereken yüzlerce aday sadece bu aşamada elenmiş oluyor. İş ilanında -belirtilmişse- lokasyon/yaş/cinsiyet gibi özel beklentileri karşılayıp karşılamadığınızı da kontrol etmeniz, iş görüşmesine çağrılıp çağrılmayacağınızı tahmin etmenize yardımcı olabilir. Örneğin “tercihen İstanbul Anadolu yakasında ikamet eden” şeklinde bir ifade belirtilen iş ilanına siz Avrupa yakasındaki adresinizle başvuru yapıyorsanız ancak Anadolu yakasında yeterli sayıda başvuru olmaması yada nitelikli başvuru alınamaması durumunda değerlendirmeye alınacağınızı unutmayın.

İş görüşmesinde sorulabilecek muhtemel sorular nelerdir?

Yukarıda bahsedildiği gibi ilanın içeriğindeki tüm gereklilikleri karşılıyorsanız ilk iş görüşmesi öncelikle gerçekten bu özellikleri taşıyıp taşımadığınızı sorgulamaya yönelik olacaktır. Sorulabilecek birçok soru varsa da, insan kaynakları uzmanları ile yapılacak ilk iş görüşmesinin çatısı cv deki bilgilerin doğruluğu ve sosyal yönlerinizi sorgulama olacaktır. Dolayısıyla ilk iş görüşmesi için aşağıdaki muhtemel sorular ile varsa iş deneyimleriniz ve nitelikleriniz sorgulanıyor olacak. Niteliklerin sorgulanmasının ardından ise şirket kültürüne uyumluluğunuz ve sosyal yönleriniz sorgulanıyor olacak.

 

İş görüşmesinde sorulan soru kalıpları;

1- Bize kendinizden bahseder misiniz?

2- Başvurduğunuz pozisyonla ilgili aldığınız eğitim içeriği nedir? Bunu varsa geçmiş tecrübelerinize nasıl yansıttınız?

3- Daha önce çalıştığınız iş yerlerinde yarattığınız farklılık kazandığınız başarı var mıdır? Örnekler misiniz?

4- Şirketimizle ilgili araştırma yaptınız mı? Bu pozisyonun daha önceki deneyimlerinizle hangi benzer yönleri olabilir?

5- Olumlu ve olumsuz yönleriniz nelerdir?

6- Ekip çalışması mı bireysel çalışmayı mı tercih edersiniz?

7- Ücret beklentiniz nedir?

 

İş görüşmesinde sorulan sorulara verilebilecek yanıtlar ise şunlar olabilir;

1- Kendinizi tanıtmaya okul hayatınızdan bahsedebilirsiniz. Lise’den başlayarak Üniversite ve üniversite sonrası eğitim hayatınızdan aldığınız ek eğitim ve sertifikalardan bahsedebilirsiniz. Bu aşamada başvurduğunuz pozisyona neden ilgi duyduğunuzu söylemeniz de faydalı olacaktır. Daha sonrasında baştan sona doğru olacak şekilde iş deneyimlerinizden, iş deneyimlerinizde kime raporlama yaptığınızdan, içerideki ekip yapınızdan, ordaki iş yükünüzden ve temsili olarak bir günlük iş yükünüzden örnekler vererek detaylandırabilirsiniz.

2- Aldığınız eğitim ile başvurduğunuz pozisyon ile bir ilişki kurun. Bazen bu ikisi  farklı dallar olabilir. Bu durumda neden bu pozisyona ilgi duyduğunuzu anlatmanız istenecektir. Bunu varsa sayısal verilerle destekleyin.

3- Örneğin Çevre Mühendisliği mezunusunuz ve satışla ilgili bir pozisyona başvuruyorsunuz. Bu durumda insanlarla yüzyüze iletişimi sevdiğinizi, sahada çalışmaktan keyif aldığınızı, ilk girdiğiniz iş yerinde x günde y kadar satış yaptığınızı ve varsa bu alandaki bir başarınızı paylaşmanız faydalı olacaktır.

4- İş görüşmesine gitmeden şirketle ilgili muhakkak araştırma yapın. İş yerinin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarını ziyaret edin. Hatta görüşme yapacağınızı kişinin ismi size bildirilmişse Linkedin üzerinden profiline bir göz gezdirin. Bulduğunuz verileri görüşmede muhakkak paylaşın. Bu konuda araştırma yaparak geldiğinizi belli edin. Ortak noktalar bulmaya çalışın.

5- Kendinizi dışarıdan biri olarak tanımlamaya çalışın. Birçok adayın bu soruyu yanıtlayamadığını unutmayın. Bu soruya örneğin, çok fazla tez canlı olduğunuzu belirterek bu olumsuz özelliğin yaptığınız işe nasıl yansıdığını belirterek yanıt verebilirsiniz. Burada önemli olan olumsuz özelliğiniz değil sizin onun farkında olmanızdır.

6- Bu soruya vereceğiniz yanıt başvurduğunuz pozisyona göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin bir yönetici pozisyonuna başvuruyorsanız bireysel çalışmayı sevdiğinizi söylemeniz faydalı olacaktır.

7- Başvurduğunuz pozisyonla ilgili varsa tanıdıklarınızdan bir piyasa araştırması yapın. Birçok adayın tüm niteliklere uygun ve olumlu bir izlenim bırakmasına karşın sadece ücret beklentisini yanlış dile getirmesi nedeniyle iş başvurusunun olumsuz sonuçlandığını unutmayın.

 

Yukarıdaki temel kurallara dikkat ettiğinizde başarılı olacağınıza dair inancımız tam. Size güveniyoruz! Başarılı bir iş görüşmesi dileğiyle. İş başvurunuz kabul edilirse bize yazmayı unutmayın. Kariyerinizde başarılarr…!

kariyer gelecek 08 17

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu