
İŞKUR tarafından işletmelerde düzenlenen mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarında uygulama esaslarında düzenleme yapıldı. Buna göre kurs ve eğitim programına katılacak kişilerin en az yüzde 70’ini istihdam etme yükümlülüğü getirilirken, zorunlu istihdam süresi de artırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İşbaşı Eğitim Programı kapsamında işverenlere 6 ay prim desteği verileceğini duyurdu.
Erdoğan; “İş başı eğitim kapsamında mevcut çalışanların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay kapsamında sosyal prim desteklerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak. İşverenlerimizi istihdam garantili yeni işbaşı programımızdan yararlanmaya çağırıyorum.” dedi.
Peki İşbaşı eğitim programı nedir?
İşbaşı Eğitim Programı nedir?
İŞKUR, tarafından işletmelerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve çalışma hayatına yeni adım atacak bireylerin söz konusu işleri işbaşında öğrenerek meslek sahibi olmalarını sağlamak için gerçekleştirilen mesleki eğitim kurslarına işbaşı eğitim programı adı verilir. İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışanın giderleri belirli ölçüde Devlet tarafından işletmelere ödeniyor.
İŞBAŞI PROGRAM SÜRESİNİN ÜÇ KATI SÜREYLE İSTİHDAM EDİLECEKLER
İşbaşı eğitim programları sadece katılımcıların mesleki deneyim kazanmasını sağlayacak mesleklerde düzenlenecek. Türk Meslekler Sözlüğünde nitelik gerektirmeyen meslekler grubunda yer alan mesleklerde program düzenlenemeyecek.
İşbaşı eğitim programı düzenleyecek işletmede aranan asgari sigortalı çalışan sayısı 2’den 5’e çıkartıldı. Tüm işbaşı eğitim programlarında en az yüzde 70 istihdam taahhüdü verilecek. Daha önce program süresinin 2 katı olan asgari istihdam süresi 3 katına çıkartıldı.
İşletmeler, son 6 ayda çalıştırdıkları ortalama işçi sayısının yüzde 30’u oranında işçi için işbaşı eğitim programı düzenleyebilecekler.
Program süreleri, sektör, meslek veya işyeri bazında İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek.
Yapılan değişiklik ile kurs veya programa katılanların 3 aylık ücreti İŞKUR tarafından karşılanırken, işveren de en az 9 ay süreyle istihdam edecek.
BİRDEN FAZLA KURS VEYA PROGRAMA KATILMAK MÜMKÜN
Meslek öğrenmek isteyenler kurs veya programlara 2’şer defa katılabilecekler. Ancak, toplam sayı 3’ü aşamayacak. Çalışanların mesleki eğitimi hariç olmak üzere daha önce bir kurs veya programa katılanlar için dokuz ay bekleme süresi uygulanacak.
KATILIMCILARA HARÇLIK ÖDENİYOR
Mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 65.44 TL, sanayi sektöründeki kurslara katılanlara 106.34 TL, uçak bakım teknisyeni kurslarına katılanlara da günlük 114.51 TL cep harçlığı ödeniyor.
İşbaşı eğitim programına katılan, iş arayan statüsündeki katılımcılar için günlük 163,59 TL, öğrenciler için 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 81,80 TL ödeniyor. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılanlara ise günlük 179,95 TL cep harçlığı veriliyor.