
İstanbul metrosunda kadın çalışan sayısının hızla arttırılması için yeni bir dönem başladı. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, kadın istihdamını yüzde 50’ye çıkaracaklarını belirterek “İşe alımlarda 2 kadına 1 erkek şeklinde ilerleyeceğiz. Kadın-erkek dengesi sağlanana kadar buna devam etmek istiyoruz”dedi.
Dünya gazetesinde Merve Yiğitcan’ın haberine göre Türkiye’nin en büyük metro ağını yöneten Metro İstanbul kadın istihdamını odağına aldı. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, şirkette ilk kez kadın istihdam edildiğinin altını çizerek, “Hızlı büyüyen bir şirketiz. Bu yolda her alanda kadın çalışanlarla ilerlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Yeni dönemde kadın odaklı istihdam politikasıyla kısa sürede makinistten bakım mühendisi hatta istasyon amirine kadar pek çok pozisyonda kadınların varlığı arttı. Raylı sistemlerin dünya genelinde erkek egemen bir alan olduğuna dikkat çeken Soy, bu resmi bozacak işlere imza attıklarını belirtti.
Metro İstanbul bünyesinde toplam 189 istasyon ve 949 araç olduğu bilgisini veren Soy, 2 bin 837 kişiye doğrudan istihdam sağladıklarını ifade etti. Kadın çalışan sayısının şu an 280 olduğunu ve istihdamın yaklaşık yüzde 10’unu kadınların oluşturduğunu vurgulayan Soy, hedeflerinin bu oranı kısa vadede yüzde 30’a, orta vadede yüzde 50’ye çıkarmak olduğunun altını çizdi. Bu hedef doğrultusunda kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladıklarını dile getiren Soy, “İşe alımlarda 2 kadına 1 erkek şeklinde ilerleyeceğiz. Kadın-erkek dengesi sağlanana kadar buna devam etmek istiyoruz” dedi.
Mekanik bakıma kadın şef
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarının yüzde 85’inin metroya yapıldığını hatırlatan Soy, hızlı büyüdüklerini ve yeni hatlar devreye aldıklarını kaydetti. Soy, bu yolculuğun her alanında kadınlarla ilerlemek istediklerinin altını çizerek, şu bilgileri verdi: “Bakım onarım mühendisliğinde de kadın çalışan oranı artıyor. Halen 57 kadın mühendisimiz var. Şirket tarihinde ilk defa mekanik bakım biriminde bir kadın şef göreve başladı. Belki bir kadın, daha önce hiç makinist olmayı düşünmezken artık başvuruyor. Kadın çalışan sayısı artınca kreş hazırlıklarını da devreye aldık.”