Son 5 yıl içerisinde tüm dünyada yaşanan pandemi, savaş, ekonomik çalkantılar gibi gelişmeler bireylerin günlük hayatlarında değişikliklere sebep olurken, psikolojilerini de negatif yönde etkiledi. Tüm dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerin sonucu olarak oluşan karamsar havadan iş dünyası da nasibini aldı. Birçok uluslararası iş konferansının da ana gündem maddelerinden biri bireylerin psikolojilerini düzeltmelerine katkı sağlamak ve yeniden iş motivasyonlarını yüksek seviyelere çıkarabilmek üzere çözüm önerileriydi.
İş profesyonellerinin yaşam kalitelerini arttırmak adına şirketler düzeyinde alınan önlemlerin başında kuşkusuz çalışan destek programları geliyor. Peki çalışan destek programı nedir?
Çalışan destek programı nedir?
İş yerlerinde çalışanların günlük hayatlarında yaşadığı sıkıntılarla baş etmelerinde onlara yol gösterici olan, destek sağlayan hizmetlerin bütününe çalışan destek programı deniyor. Çalışan destek programları kapsam itibariyle birden fazla hizmeti içerebiliyor.
Hem globalde hem de Türkiye’de çalışanları olan şirketlere çalışan destek programı kapsamında Kurumsal Psikolojik Danışmanlık hizmetleri veren Sento Danışmanlık Kurucusu Psikolog Sadiye Akbulut, Türkiye’de özellikle bu yıl yaşanan Kahramanmaraş depreminin toplumun genelinde yaşattığı derin travma sonrası çalışanların kaygı ve endişelerini gidermelerine yönelik destek almaya ihtiyaç duyduklarını belirterek firmaların bu dönemde her zamankinden fazla yatırım yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Çalışan psikolojisine yatırım yapan firmaların Sento Danışmanlık’ın Çalışan Destek Programı ve İşyeri Psikoloğu hizmetinden faydalandığını belirten Akbulut, online psikoloji seminerlerinin yanı sıra hizmet verilen şirketlerin çalışanlarına, kaygı ve endişelerini gidermek, iş yaşam dengelerini sağlamak adına 7/24 destek olduklarını belirtti.
Şirketler neden çalışan psikolojisine yatırım yapmalı?
Çalışan psikolojisine yatırım yapan firmalar rekabette de kendilerine avantaj sağlıyorlar. Çalışan psikolojisini öne çıkarmanın kurumlara sağladığı faydalar şunlar;
1.İşe Alım Sürecinde Kurumu Öne Çıkarır
Şirketler yetenekli adayları kaçırmak istemezler ve birlikte yola devam etmek için çaba gösterirler. İşe alım süreçlerinde, personellerinize sağladığınız psikolojik yatırım desteğinden bahsetmeniz, potansiyel personelin psikolojik olarak güvende hissetmesini sağlar. Bu durum kurumu diğer şirketlerden ayrıştıracaktır.
2.Çalışanların Kuruma Güven Artar
Kurumların çalışanlarına sağladığı psikolojik yatırım sayesinde, çalışanlar duygularının önemsediğini düşünerek kendini değerli hissedecektir.
Bu durum çalışanların psikolojik olarak sağlıklı olmasını, hedeflerine ulaşmasını ve kurumda daha etkili rol oynamasına yardımcı olacaktır.
3.Kuruma Bağlılık Artar
Çalışanlara sağlanan psikolojik destek, şirket içi verimliliğin ve çalışan bağlılığının artırılması için önemli bir etkendir.
4.Verimlilik Artar
Çalışanların psikolojik sağlığı, üzerinde çalıştığı projeler için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir çalışanın üzerine yoğunlaştığı projelerde ve görevlerde verimliliği artar, üstüne düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışır.
5.Çalışanların Morali ve Mutluluğu Artar
Morali yerinde ve çalışma ortamında mutlu olan bir çalışanın kurumlara pozitif katkı sağlar. Morali yerinde olmayan kaygıları yüksek olan çalışanlar çevredeki ekiplere de moralman olumsuz etki eder. Mutlu çalışanlar şirketlere başarıyı getirir.
6.Devamsızlık Süresi Azalır
Çalışanlara sağlanan sağlık yatırımları çalışanların işe devamlılığını arttırırken kendilerini daha verimli ve değerli hissetmelerini sağlar.
7.Kurumdaki Sağlık Maliyetleri Azalır
Çalışanlar için ayrılan sağlık maliyetleri dönemsel olarak değişebilir. Bu yüzden, sürekli ve erişilebilir şekilde sunulan psikolojik destek, çalışanların birçok problemin üstesinden gelmesine destek olacaktır.
Çalışanların psikolojisine nasıl yatırım yapabilirsiniz?
- Çalışanlarınıza çeşitli konulardan oluşan eğitimler sunabilirsiniz. Bunlar stres, kaygı, maddi ya da uykusuzluk gibi konuları ele alabilir.
- Kurumunuzda bir işyeri psikoloğu hizmeti sunabilirsiniz. Böylelikle çalışanlarınız ev-iş ve yaşam arasında denge kurabilir, kendi yeteneklerini daha fazla ön plana çıkarabilir.
- Çalışma ortamını stresten uzak, ışık alan ve aydınlık bir şekilde tasarlayabilirsiniz. Ferah ve huzurlu bir çalışma alanı çalışanlarınızın psikolojisini olumlu yönde etkiler.