İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Süreçlerinde Oyunlaştırma

Son zamanlarda kurum içi uygulamalarda sıkça kullanılan oyunlaştırma projeleri ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.

İK Magazin olarak bugünkü yazımızda son dönemlerde kurumların sıklıkla kullandıkları oyunlaştırma projelerinden bahsedeceğiz.

Oyunlaştırma yöntemi başta pazarlama olmak üzere birçok sektörde kullanıyor. Günümüzde ise İnsan Kaynakları uygulamaları içerisinde oyunlaştırmayı; ödüllendirme, rekabet ve liderlik kelimelerinin çerçevesinde güçlü bir motivasyon ile birlikte gözlemliyoruz. İK alanında bu çalışmanın amacı çalışanların, katılımcıların motivasyonlarını arttırmak , belli kurallar ve tanımlar kapsamında aldıkları aksiyonları görmek ve takım çalışmasının yanı sıra liderlik özelliklerini ne denli yansıtabildiklerini gözlemlemek. Yani oyunlaştırma projeleri  İnsan Kaynakları profesyonellerine işe alım, işe alımda adayların özelliklerini gözlemleme, yetenek avı, çalışan eğitimi, şirket değerlerinin çalışanlara yaratıcı bir şekilde aktarılması, iş güvenliği kurallarının iletilmesi konuşunda oldukça yarar sağlıyor.

Oyunlaştırma kavramının İnsan Kaynakları üzerinde sağladığı en önemli aşama ve etkilerine sizin için değindik. İşte İK’da Oyunlaştırma hakkında bilmeniz gereken her şey;

 İnsan Kaynakları Süreçlerinde Oyunlaştırma

Öncelikle şunu iyi bilmemiz gerekiyor. Başarılı bir oyunlaştırma projesiyle çalışanların çalışma şekilleri ve motivasyon kaynakları ile ilgili önemli çıktılara sahip olunabilir. Böylece İnsan Kaynakları profesyonelleri bu çıktılarla çalışan deneyimi süreçlerini geliştirebilir.

Geçtiğimiz yıllarda oyunlaştırmanın İK işe alım süreçlerinden uygulanması üzerine yapılan bir araştırmada, adaylar nezdinde bu uygulama ilgi çekici ve yaratıcı bulunmuştu. İK profesyonelleri nezdinde ise yenilikçi, istenilen perforsmansın incelenebildiği ve uygun maliyetli bir yöntem olarak değerlendirilmişti.

6 Reasons Gamification Increases Productivity at Work | SalesScreen

İnsan Kaynaklarında Oyunlaştırma Uygulamalarına Başlamadan Önce Neler Yapılmalı?

1.Her İşin İlk Adımı: Strateji ve Planlamaya Önem Verilmeli

Oyunlaştırma projenizi markanıza ve çalışanlarınıza değer ve güç katacak bir unsur olarak düşünün. Bu süreçte hedeflerimize ulaşabilmek ve ortaya çıkabilecek pürüzleri engelleyebilmek önlemler geliştirilmeli.Ayrıca, süreç öncesinde hazırlanmış bir planlama ile faaliyete başlamak, olası zaman kayıplarını engelleyecek ve etkinliği artıracaktır.

2.Kimin, Nasıl Motive Olduğunu Kavrayın

Çalışanlar veya potansiyel çalışanlar özelinde bir İK uzmanının en önem verdiği noktalar; onların içsel motivasyonlarını keşfetmek ve iş hedeflerinin başarıyla sonlanması üzerine bir kariyer yolu konumlandırmaktır. Ast-üst ilişkileri, sosyal aktiviteler, takdir edilme, tutarlı, sık ve sağlıklı iletişim ve gelişim olanaklarının yanı sıra ücretler ve ek olanaklar çalışanları motive eden başlıca unsurlardır. Yani oyunlaştırma projenizde, hangi çalışanın, hangi motivasyon unsurundan beslendiğini bilmeli, yeni çalışanlarında bu oyunlaştırma sayesinde motivasyon kaynağını yakalayabilmelisiniz.

 3.Şirket Etkinliklerine Çalışan Katılımlarını Arttırın

Bir şirketi ayakta tutan çalışanlarsa, onların şirket kararında fikirlerini ve paylaşımlarını dikkate alarak seslerini duyurmalarına yardımcı olmalısınız. Çünkü bir şirkette çalışanların kuruma bağlılığı ve iş yapış şekillerinin verimliliği katılımcı bir karar alma kültüründen geçer. Çalışan motivasyonunu sağlamak ve karar alma süreçlerine onları da dahil etmek için kurumlara ve İK profesyonellerine önemli bir görev düşmektir.

İnsan Kaynaklarında Oyunlaştırma Örnekleri

Boost performance through employee gamification

  • Yapı Kredi Örneği; Geçtiğimiz yıllarda Yapı Kredi Bankacılık Akademisi “Kent Oyunu” adlı bir oyunlaştırma projesi hazırlamıştı.  Bu oyunlaştırma uygulamasında çoktan seçmeli sorular ve gerçek hayata dayanan interaktif senaryolar yer almıştı. Bu uygulanın hedefi kurum çalışanlarının, bankanın ürün ve hizmetleri konusunda bilgi becerilerinin artmasıydı. Proje çalışanlar tarafından büyük ilgi gördü ve 4.260 çalışanın katılımıyla Yapı Kredi iş sonuçlarında bütçe tasarrufu yaparak önemli başarılara imza atmış oldu.
  • Şekerbank Örneği: Şekerbank oyunlaştırma projesinin oryantasyon süreci üzerinden yaratmıştı. İşe yeni başlayan çalışanlar için hazırlanan oyunda her seviye de şirket özelinde bilinmesi gereken bilgilere ulaşılıyordu. Genel Müdür mesajından, finansal tablolara ve İK politikalarıa kadar birçok konuda oyun aracılığıyla bilgi sahibi olunuyordu.
  • Merkezi Kayıt Kuruluşu Örneği:  MKK tüm çalışanlarına uyguladığı iş sınavında “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasındaki gibi şirket hakkında çoktan seçmeli sorular sormuş ve çalışanlar tarafından büyük ilgi görmüştü.
  • BiTaksi Örneği; Diğer örneklerin yanı sıra BiTaksi örneğindeki oyunlaştırma sistemi daha farklı. Bu uygulama ile bulunduğunuz noktadan size en yakın BiTaksi şoförünü seçerek çağıra biliyorsunuz.  Yolculuk sonrasında yolcu taksiyi ve sürücüyü puanlayabiliyor, yorum yazabiliyor. Aynı şekilde taksi sürücüsü de yolcuyu puanlayabiliyor. Tüm şoförler arasında kullanılan bu puanlama sistemi aralarında tatlı bir rekabet ortamı oluşturuyor. Ve her ay sonunda puanlamalara göre şoförlere akıllı telefon, televizyon , saat ve başka birçok hediye ödülü sunuluyor.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu