İnsan Kaynakları

İşimizin Odağında “Sürekli Öğrenme” Var

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Kadir Karataş, pandemi süreciyle değişen İK trendlerini ve VakıfBank Kurumsal Akademi'yi İK Magazin'e anlattı.

VakıfBank Kurumsal Akademi’yi anlatır mısınız? Ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Toplamda kaç kişilik bir kitleye hitap ediyorsunuz?

VakıfBank olarak mevcut ve potansiyel çalışanlarımız için odağında ‘insan’ bulunan süreçler yaratmaya ve uygulamaya özen gösteriyoruz. İK süreçlerimizi tüm çalışanlarımız için eşit, adil ve tarafsız şekilde yürüterek çalışanlarımıza yetkinlikleri doğrultusunda eşit fırsatlar sunmak için çalışıyoruz. ‘Sürekli öğrenme’nin çalışanlarımızın bireysel ve ekip olarak gelişimine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Bu amaçla kurduğumuz VakıfBank Kurumsal Akademi’yi ‘iyi bankacılığın merkezi’ olarak benimsiyor, çalışanlarımızın faydasını gözetiyoruz.

Eğitimlerde güçlü bir iç eğitmen kadrosunun yanı sıra sektörde uzun zamandır deneyim kazanmış eğitim firmaları ve üniversiteler ile iş birliği yapıyoruz. VakıfBank Kurumsal Akademi bünyesinde yetişkin eğitiminde uzmanlaşmış özel bir kadro görev yapıyor. Eğitimler, ihtiyaç analizinden tasarım ve değerlendirme süreçlerinin sonuna kadar bilimsel metodolojiler kullanılarak yönetiliyor.

Çalışanlarımızın gelişimini desteklemek, motivasyonunu artırmak ve onları geleceğin bankacılığına hazırlamak misyonuyla 20 bini aşkın çalışanımıza hizmet veriyoruz. Sertifikasyon programları, temel bankacılık, ileri seviye ekonomi, dijital platformlar, kişisel gelişim dersleri, kritik çalışan eğitimleri, mobil eğitim, video eğitimi, dijitalleşme, aile sağlığı gibi birçok konu ile ilgilili farklı platformlarda çalışanlar için farklı düzeylerde ve rol bazlı eğitimler veriliyor. VakıfBank Kurumsal Akademi’de yer almayan fakat çalışanların ihtiyaç duyabileceği diğer eğitimler için kurumların/üniversitelerin düzenlediği eğitimlere, seminer ve çalıştaylara katılımları sağlanıyor.

Çalışanlara yönelik ne tür eğitim programları bulunuyor? Bugüne kadar kaç kişiye eğitim verildi?

Göreve yeni başlayan çalışanlarımızın Bankamıza adaptasyonlarını sağlamak, kurum kültürünü yerleştirmek ve mesleki/teknik yetkinliklerini geliştirmek amacıyla “Temel/Oryantasyon Eğitimi” veriliyor.

Temel eğitim programlarımızın yanında tüm çalışanlarımıza, bulundukları görev ve pozisyonlarında kariyer gelişimlerini desteklemek üzere tasarlanmış rol, unvan ve pozisyon bazlı mesleki/teknik ve bireysel gelişim eğitimleri karma öğrenme modeli kapsamında hem sınıf içi hem de dijital öğrenme kanalları ile veriliyor.

Bankamızda her yıl ortalama 6 ila 8 adam/gün eğitim verilmektedir.

Akademi bu dönemde çalışanlarla nasıl bir iletişim kuruyor? Eğitimler online mı devam ediyor?

Çalışanlarımızın bu dönemde karşılaştıkları zorluklarla daha kolay baş edebilmesini ve uyum sağlayabilmesini sağlamak amacıyla uzman psikologlar tarafından Bankamıza özel eğitim videoları hazırlandı. ‘Psikolojik Dayanıklılık ve Esneklik’,  ‘Salgın Döneminde Müşteri İlişkileri’ , ‘Tahammülsüzlük’, ‘Sosyal İzolasyonla Yaşamak’, ‘Çocuklarla Evde Zaman Geçirmek’, ‘Aile İçi İletişim’, ‘Zihin-Beden Bağlantısı’, ‘İş-Özel Hayat Dengesi’, ‘An ve Farkındalık’, ‘İç Motivasyon’  konularında hazırlanan eğitim videoları ile çalışanlarımızı destekliyoruz.

Gündeminizde yeni normale özel eğitimler var mı?

Yeni normal olarak adlandırdığımız bu süreçte ‘öğrenen organizasyon’ olmak büyük önem taşıyor. Bu da ancak çalışanlarda çevik öğrenme kültürünü geliştirmek ve yaygınlaştırmakla sağlanabiliyor.

Yeni normalde Kurumsal Akademimiz, çalışanlarımızda öğrenme çevikliği yetkinliğini geliştirecek farklı öğrenme stillerini kapsayan ve karma öğrenme modeli ile tasarlanan bireysel ve mesleki/teknik eğitimlere güncel ihtiyaçlar kapsamında yer vermeye devam ediyor.

Pandemi süreci, VakıfBank Kurumsal Akademi’yi nasıl etkiledi? Bu sürece uyum sağlamak için ne gibi aksiyonlar aldınız.

Pandemi döneminde planlanmış tüm sınıf içi eğitim programlarımızı erteleyerek canlı sanal sınıf uygulamaları, webinar, video eğitimleri ve e-öğrenme eğitimlerine yoğunluk vererek sürece hızlı bir şekilde uyum sağladık.

Pandemi sonrası için ne gibi yeni planlamalar yaptınız? Geleceği şekillendirmek ve uyum sağlamak üzere ne gibi yeni stratejiler geliştiriyorsunuz? Bu stratejiler arasında çevik dönüşüme yer veriyor musunuz?

Salgın dönemi ile birlikte oluşan yeni şartlara uyum sağlamak ve bu süreçte nasıl adımlar atılacağını planlamak önceliğimiz haline geldi. İlk uygulamalarımızdan biri, Banka olarak çalışanlarımızın sağlık ve güvenliklerini korumak amacıyla gerekli alt yapı ve sistem çalışmalarını yaparak Genel Müdürlük Birimlerinde görevli çalışanlarımız için dönüşümlü ve uzaktan çalışma modeline geçmek oldu.

Bu dönemde müşteri ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için ilk stratejimiz, bankamızın sistem alt yapısının, VakıfBank Mobil’in ve telefon bankacılığı kanallarının güçlendirilmesi oldu. Bu nedenle çalışan alımlarımızda bilgi teknolojileri ve çağrı merkezi pozisyonları üzerine odaklandık. İşe alım süreçlerimizi ise günün koşullarına göre revize ederek, adaylarımız için en uygun ortamı sağlamaya çalıştık. Bir süredir BT birimlerimiz için işe alımlarımızı, online sınav ve online mülakat ile gerçekleştiriyoruz.

Bununla birlikte pandemi sürecinde müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına en hızlı şekilde yanıt verebilmek için çağrı merkezimizi destekledik. Çağrı müşteri temsilciliği pozisyonu için adaylara online sınav uygulayarak işe alım sürecimizi yürüttük.  Bundan sonraki süreçte de pandemi koşullarına uyum sağlayacak doğru İK uygulamalarını hayata geçirmeyi, gerek çalışanlarımız gerekse müşterilerimiz için en doğru adımları atmayı, bu süreçteki değişime en hızlı şekilde cevap verebilecek durumda olmak için çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz.

Bankamızın asıl hedefi müşterilerimizin beklentilerine en hızlı ve en doğru şekilde yanıt verebilmek olduğu için, çevik dönüşüm bu dönemde büyük önem kazandı. Bu noktada yenilikçi yaklaşıma sahip ve fikir üreten çalışanların diğerlerinden bir adım önde olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla pandemi süreci ve sonrasındaki yeni dönemde odak noktamızda Bankamızın dijital dönüşümüne katkı sağlayacak yeni çalışanları istihdam etmek var.

Genel anlamda pandemi sonrası iş trendleri nasıl şekilleniyor?

Pandeminin getirdiği yeni koşullarla birlikte, çalışma hayatında değişim ve dönüşüm kaçınılmaz oldu. Bu süreç Bankamızın tüm birimleriyle birlikte İnsan Kaynakları stratejilerini de etkiledi. Pandeminin ülkemizde etkilerini göstermeye başladığı ilk andan itibaren pek çok kurum ve kuruluş gibi VakıfBank olarak biz de, çalışanlarımızın sağlığını korumak amacıyla birçok tedbir ve önlemi hayata geçirdik. Aynı şekilde işe alım süreçlerimizi de pandemi ile birlikte koşullara uygun şekilde revize ettik.

Virüsün etkisiyle insanlar kalabalığa ya da yoğun etkileşimin olduğu alanlara dahil olmak istemiyor. Bu sebeple pandemi sonrası iş trendleri dijital dönüşüm etrafında şekilleniyor. Temasın daha aza indirildiği uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi trendler ön plana çıkıyor. Müşteriler artık işlemlerini, taleplerini ve ihtiyaçlarını online olarak gerçekleştirmek istiyor. Firmalar da müşterilerine bu imkanı sağlayabilmek için iş süreçlerini koşullara uygun olarak dönüştürüyorlar. Bu noktada VakıfBank olarak biz de bankacılık işlemlerinin çok önemli bir bölümünü online kanallarımıza taşıdık ve hem çalışanımızın sağlığının korunması, hem de müşteri memnuniyetinin maksimum seviyede sağlanması adına günün koşullarına uygun yeni aksiyonlar almaya kararlılıkla devam edeceğiz.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu