İnsan Kaynakları

Koronavirüs Sonrası İş Dünyasını Nasıl Bir Dönem Bekliyor?

İş Dünyası Gündem Değerlendirme Araştırması’nda, Koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi ile şirketlere etkisi ve 2020 yılına dair değişen ekonomik beklentileri sorgulandı. Araştırmaya katılan yöneticilerin ise 2020 yılından umutsuz olduğu ortaya çıktı.

Koronavirüs salgını tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomiyi etkilemeye devam ediyor.

28 Mart – 1 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve üst düzey yöneticilerin katılımıyla yapılan İş Dünyası Gündem Değerlendirme Araştırması’na göre üst düzey yöneticiler 2020 yılı için kötümser bir tablo çizdi. 128 yöneticiyle online olarak gerçekleştirilen araştırmada farklı sektörlerden yöneticilere koronavirüs salgınının faaliyette bulundukları sektörlere ve Türkiye ekonomisine etkileri soruldu.

İşte o araştırmanın çarpıcı sonuçları;

Türkiye’nin en büyük sorunu Koronavirüs

1

İş dünyası 2020 yılı için çok daha kötümser

2

4 ay önce yapılan araştırmada üst düzey yöneticilerin neredeyse yarısının 2020 yılına dair kötümser beklentileri varken bir önceki sene sonuçlarını düşününce bu tablo iyimser bir resme işaret ediyordu. Ancak Koronavirüs salgınıyla birlikte iş dünyasının neredeyse tamamı 2020 yılı için çok daha kötümser düşünmeye başlandığını görüyoruz. Araştırmada 4 ay öncesine göre kötümserlerin oranının 2 katına çıkıyor.

Katılımcıların  “2020 durağan geçecek” diyor

34 ay önce iş dünyası tarafından yapılan değerlendirmede iyimserliğe yönelmeye başlayan bir tabloyla görülüyordu. Ancak Koronavirüs salgınıyla birlikte üst düzey yöneticiler arasından firmalarının küçüleceğini düşünenlerin 30 puanın üzerinde bir artış gösterdiği görülüyor. Şirketlerinde büyüme olacağını öngören yöneticiler yalnızca yüzde 6 seviyesinde.

2020’de iletişim bütçeleri azalıyor

4

İş dünyasının genel değerlendirmesinde ve firma performansında olduğu gibi, yatırım, pazarlama ve iletişim bütçelerinin 2020 durumuyla ilgili de yöneticiler daha olumsuz öngörülerde bulunuyor. Araştırmada tüm kalemlerde yatırımlarının ve bütçelerinin azalacağını düşünenler çoğunlukta.

“Çalışan sayımız aynı kalacak” deniyor

5

Araştırma sonuçlarına göre firmalar diğer kalemlerin aksine çalışan sayılarını azaltma değil, aynı tutma eğilimde. Firmaların üçte biri çalışan sayısında bir azalma öngörürken aynı zamanda bir çok firmanın yeni işe alımları durdurduğunu ve durdurmayı planladığını görebiliriz.

Ekonomik kriz

8

Araştırmaya göre yöneticilerin çok büyük çoğunluğu Türkiye’de halihazırda bir ekonomik kriz olduğunu söylüyor.

 

9

 

Yöneticilerin büyük çoğunluğu koronavirüse karşı önlem aldığını söylüyor. Alınan önlemlerin en yaygını evden çalışma ve yüz yüze toplantıları dijital ortama taşıma olarak belirtiyor.

En çok turizm sektörü etkilenecek

10

Üst düzey yöneticilerin oldukça büyük bir bölümü, Koronavirüs salgınıyla birlikte turizm ve eğlence sektörünün olumsuz etkileneceğini düşünüyor. Her 2 yöneticiden 1’i için en çok etkilenecek ilk sektörü turizm olarak görürken 4 ay önce yine iş dünyasıyla yapılan sorgulamada, yöneticiler ekonomik krizin en çok inşaat ve otomotiv sektörlerini etkileyeceğini düşünüyorlardı.

Yöneticiler ekonomik önlemler konusunda hükümeti başarısız buluyor

11

Araştırmaya göre iş dünyası Koronavirüs salgını karşısında Hükümet’in aldığı önlemleri başarılı buluyor.  Salgının yayılmasını engellemek için alınan önlemler konusunda hükümet biraz daha başarılı bulunsa da yine de bu oran her 5 yöneticiden 1’ine denk geliyor. Ancak ekonomik önlemler konusunda iş dünyasının yüzde 80’i Hükümet’i başarısız buluyor. Başarılı bulan yöneticilerin oranı yalnızca yüzde 5.

En başarılı bulunan ülke: Güney Kore

15

Koronavirüs salgını sebebiyle izlenen politikalar ve uygulanan yöntemler göz önünde bulundurulduğunda iş dünyası en çok Güney Kore ve Almanya’yı başarılı görüyor. İtalya, açık ara en başarısız bulunan ülke olurken, ABD ise ikinci sırada yer alıyor.

Yöneticiler büyük çoğunluğu Türk ekonomisinin küçüleceğini öngörüyor

6

Araştırma sonuçlarına göre her 5 yöneticiden 4’ü Koronavirüs salgınını düşündüğünde 2020 yılında Türkiye ekonomisinde küçülme bekliyor. Ekonomide küçülme yanıtını verenlerin oranı son 4 ay içinde salgının başlamasıyla neredeyse 2 katına çıkmış görülüyor. Buna paralel olarak yöneticilerin tümü işsizlik oranının da artacağını öngörüyor.

Ekonomiye güven azalıyor

7

Üst düzey yöneticiler nezdinde Türkiye ekonomisine güven düzeyi oldukça düşük görünüyor. Araştırmaya göre Mart 2020 itibariyle de en düşük seviyesine ulaştı.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu