İnsan Kaynakları

Şifre Kırma Uygulamasını Kullanabilecek Personel Bulamıyor

Uzun süredir Apple ile ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasında gündemde olan ‘şifre kırma’ tartışması son zamanlarda farklı bir evre kazandı.

Aralık 2015’te ABD’nin San Bernardino kentinde terör saldırısı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’un şifresini kırmak isteyen FBI, bir hack uygulaması satın almıştı. İngiliz The Guardian Gazetesi’nde yer alan habere göre; hack yazılımına 1 milyon dolardan fazla ödeme yapan FBI, satın aldığı uygulamayı kullanabilecek birini bulamıyor. Ve FBI’ın bu sorunu nasıl aşacağına yönelik bir açıklama ya da gelişme görülmüyor. 

FBI’ın satın aldığı şirfe kıran uygulama (ya da mekanizma) sadece iPhone 5C modelindeki bir güvenlik açığından faydalanıyor. Fakat bu uygulamayı geliştiren hackerların yazılımı FBI dışında birilerine de satıp satmadığı bilinmiyor.

Konu ile ilgi açıklama yapan FBI, kurumun telefona giriş yöntemini satın aldığı, ancak bunun “yöntemin nasıl çalıştığı ve şifreyi kırmak için yararlanılan Iphone’daki yazılım açığının yapısı ile kapsamına dair teknik detayları kapsamadığı” belirtilen FBI’dan yapılan bu açıklama da Guardian’ın haberini doğrular nitelikte. 

Geçen hafta FBI Direktörü James Comey, şifrenin kırılması için kurumun 1 milyon dolardan fazla ödeme yapmadığını berlirterek, şifreyi nasıl kırdıklarının detaylarını Apple ile paylaşma konusunda henüz bir karara varmadıklarının açıklamasını yapmıştı. 

FBI, Şubat ayında Apple’dan iPhone’un şifresinin kırılmasıyla ilgili yardım talep etmiş, Apple bu eylemin dünya genelindeki bütün iPhone telefonları ve kullanıcıları için gizlilik haklarının ihlali anlamına geleceği gerekçesiyle bu talebi reddetmişti. FBI, mart ayı sonunda söz konusu Iphone’un şifresinin Apple’ın yardımı olmadan kırıldığını duyurmuştu.

Kaynak: Haberturk

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu