İnsan Kaynakları

Şirket Aracı İçin Statü Şartı

Kurumların üst düzey yöneticilerine ise lüks araç tahsis eğilimi ise giderek artıyor.

Rapora göre Türkiye’de çalışanlara şirket aracı tahsis etme oranı genel müdürlerde %95 iken, bu oran satış profesyonellerinde %22’ye kadar düşüyor. Kurumların üst düzey yöneticilerine ise lüks araç tahsis eğilimi ise giderek artıyor.

Rapora göre Türkiye’deki şirketlerin %83’ü şirket aracı politikasına sahipken, %46’sı araç politikalarını gözden geçirmeye hazırlanıyor.

Kimler İnsan Kaynakları’ndan araç talep ediyor?

Şirketlerin genelinde insan kaynakları departmanı idari işler biriminin sorumluluğu altında olan araç tahsis ve prosedür işlemleri bu birimin iş yükünün ortalama %25’ini oluşturuyor. Öte yandan yöneticilere tahsis edilen araçların marka ve modelleri şirketin işveren markası politikalarının da içine girmeye başlamış durumda. Towers Watson’ın araştırmasına göre statü ve işin gerekliliği sebebiyle araç tahsis edilen çalışan kategorileri ağırlıklı olarak satış yöneticileri ve profesyonelleri. Bu kriterde satış çalışanlarına %73, satış yöneticilerine de %40 oranda şirket aracı sağlanırken; aynı oran genel müdür, üst düzey ve orta düzey yöneticiler için sırasıyla yüzde 5, 13 ve 25’e geriliyor. Statü gereği sağlanan şirket aracı politikasında ise görüntü biraz daha farklı; Genel müdürlere %95, üst düzey yöneticilere 87, orta düzey yöneticilere 74 ve satış yöneticilerine 59 oranında şirket aracı sağlanırken, statü gereği olarak şirket aracı sağlanma oranı satış profesyonellerinde %22’ye düşüyor.

Araç segmentleri dağılımında ise, işin gerekliliği sebebiyle satış profesyonelleri için C segmenti araçların şirket politikalarında önemli bir yer tuttuğu görülürken, orta düzey ve üst düzey yönetici kategorilerine geçilmesi ile sırasıyla D ve E segmenti araçlar tercih ediliyor. Bununla beraber şirketler ağırlıklı olarak çalışanlarına model seçim hakkı tanımıyor. Şirketlerde kıdemli yöneticiler için şirket aracı yerine nakit ödenek sunma veya nakit ödenek ile şirket aracı arasında tercih sunma oranı yaklaşık yüzde 14 seviyesinde. EMEA bölgesinde bu oran İngiltere’nin liderliğinde yüzde 92 seviyesine çıkıyor. Global olarak bakıldığında ise aynı kriterlerde Singapur ve Hindistan hemen hemen yüzde 100 oranında nakit ödenek veya bununla şirket aracı arasında seçim hakkı tanıyor. İlk sırada tercih edilen finansman sistemi ise yıllık bakımın ve birçok servisin de dahil olduğu operasyonel kiralama.

http://www.sabah.com.tr

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu