
İş dünyasında gelişimin anahtarlarından en önemlisi bilgidir. Gerek bilgiye ulaşma, gerekse bilgiyi değerlendirme biçimleri şirketlerin başarılarında anahtar faktör oluşturur. Şirketler ürün ve hizmetlerini, iş yapış biçimlerini sürekli geliştirmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle yerli ve yabancı örneklerle yaptıkları işin başkaları tarafından nasıl yapıldığını bilmek isterler. İş hayatında oldukça sık duyulan kelimelerden biri olan benchmark kavramını ve nasıl benchmark yapılır konularını açıklayacağız.
Benchmark ne demek?
Kelime anlamı olarak bir şeyi başka bir şeyle kıyaslama işine benchmark denir. İş hayatında ise benchmark, kurumsal şirketlerde iş yapış biçimleri veya örneklerin araştırılması veya incelenmesi anlamına gelir. Yani herhangi bir konuda benzer şirketler nasıl hareket ediyor? Standartları neler? Karşılaşılan sorunlar nasıl çözülüyor? Söz konusu iş hangi farklı şekillerde yapılıyor? Söz konusu işin yapılması için nasıl bir ekip kuruluyor? Fiziksel ve sanal koşullar neler? Bu ve buna benzer sorular benchmark yaparak birbirinden farklı örneklerle kıyaslama ve karşılaştırma yöntemiyle yanıt bulur.
Benchmarking nedir?
Kurumsal şirketlerde iyi uygulamaların paylaşılarak gelişim amaçlı kullanılmasına benchmarking denir. Kurumlar departmanlar arasında benchmarking yapabilir. Öte yandan kurumsal şirketlerin uygulamalarını paylaştıkları iş dünyası etkinlikleri de benchmarking için iyi bir örnektir. Örneğin bir şirket işe alımda fiziksel görüşmeden online görüşmeye geçerek zamandan ve insan kaynağından ne kadar tasarruf ettiğini paylaşır. Bu örneğe istinaden dinleyici şirketler kendilerinin de benzer bir dönüşüm gerçekleştirmesi halinde nelerle karşılaşacaklarını, ne gibi avantajlar elde edeceklerini yaşanmış gerçek örnek üzerinden değerlendirerek bir ön görü oluştururlar.
Benchmark analizi
Benchmark profesyonel anlamda ve hedef odaklı yapılıyorsa bunun için bir benchmark analiz raporu oluşturulur. Bu raporda farklı örneklerden söz konusu konuyla ilgili farklı uygulama biçimleri, uygulama sonuçları, elde edilen avantajlar varsa riskler yer alır.
Benchmark nasıl yapılır?
İki farklı taraf arasında yapılan benchmark, iki tarafa da avantaj sağlar. Taraflar birbirlerine sorular sorarak öğrenmek istedikleri konularla alakalı karşı tarafın uygulamalarını dinlerler. Benchmark şu yollarla yapılabilir;
- Şirket içi departmanlar arası paylaşım toplantılarıyla,
- Sektör etkinlik buluşmalarıyla,
- Şirket ziyaretleriyle,
- Sektör profesyonellerinin bir araya gelmesiyle,
- Online soru cevap etkinlikleriyle,
- Mentorluk programlarıyla
Benchmark yapmak ne gibi faydalar sağlar?
Benchmark yapmak demek birden fazla konuda farklı bakış açılarının fark edilmesini sağlamak demektir. Benchmarking yapan şirketler birbirlerinin uygulamalarını yakından takip ederek başarıya daha hızlı ulaşır. Yeni ufuklar keşfeder. Daha önce akla gelmemiş uygulamalar fark edilir, her ne yapılıyorsa daha kısa yoldan farklı çözümlerle yapılabilmesinin önü açılır. İş süreçleri kıyaslanarak gelişimin önü açılır.