İş Dünyası

İşe Alım Sürecinde Bilinçsiz Ön Yargının Önüne Geçmek

Bilinçsiz ön yargı nedir? Nasıl önüne geçilir?

İşe alım sürecinde bazı insan kaynakları çalışanları adayı neden işe aldığını tam olarak açıklayamasa da, içinde hissettiği iyi bir duyguya dayanarak adayı işe alımını onaylayabiliyor. Peki içgüdülerimizle karar verdiğimiz anlarda bilinçsiz ön yargılarımızın etkisi altında olduğunuzun farkında mısınız? 

Bilinçsiz Ön Yargı Nedir?

Herkesin tecrübe ettiği ve fark etmeden meydana gelen bir durumdur. Geçmişte alınan görgü ve çevre eğitimi, hayat tecrübesi, kültürel ve diğer kişisel faktörler köklü tutum ve düşünceleri şekillendirir. Bilinçsiz ön yargı ise bu köklü tutum ve düşünceler eylemlerimizi etkilediğinde ortaya çıkmaktadır.

 Harvard Kennedy School’da davranış ekonomisti ve profesör olan Iris Bohnet, görmenin inanmak olduğunun altını çiziyor. “Erkek anaokulu öğretmenleri veya kadın mühendisler görmezsek, doğal olarak erkekleri ve kadınları bu işlerle ilişkilendirmeyiz ve farklı standartlar uygularız. İşe alırken, terfi ederken ve iş performansını değerlendirirken ön yargılı yaklaşmamayı öğrenmek gerekir ”.

İşe alım sürecinde bilinçsiz ön yargı nasıl azaltılır?

 Düşün Ve Değerlendir

Kimse mükemmel değildir; herkesin ön yargıları vardır. Bu adımda, hem kendinizi hem de düşüncelerinizi tarafsız bir gözle değerlendirmelisiniz. Bilgi işlem elmanı, sekreter, yönetici, müdür, kasiyer gibi farklı meslekleri duyduğunuzda gözünüzde farklı cinsiyetler ve farklı yaşlar mı beliriyor? 

Zinciri Kırın

İşe alımlarda kişisel bilgilere değil sadece deneyime bakın ve kör işe alım değerlendirmeleri yapın. Iris Bohnet’in de dediği gibi görmek inanmaktır. Ön yargıları kıracak işe alımlar yapın. 

Çeşitlilik Hedefleyin

Organizasyonunuz ve işe alım süreciniz için çeşitlilik hedefleri oluşturmak, ön yargı konusunu aşmanıza yardımcı olacaktır. İş yerindeki çeşitliliğin başarıya etkisi hakkındaki araştırmalar bol miktarda vardır. İşe alım süreciniz için çeşitlilik hedeflerine sahip olun ve her işe alım sürecinde bu hedeflere göre ilerlemeleri takip edin. 

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu