21. yüzyılda birçok yerel ve global şirket stratejik kararlar alırken kreatif ajanslara başvururlar. Reklamları düzenleme, stratejik planlama, sınırların dışında fikirler üretme… Bütün bunlar ve daha fazla kreatif ajansların iş tanımları arasındadır.
Öyleyse, kreatif ajanslar hangi sektörlerde ve ne gibi işler yaparlar?
1. Kreatif Ajansların Ortak Özellikleri
Kreatif ajansların en önemli özelliği şüphesiz ki out-of-the-box fikirler üretebilmeleridir. Birçok farklı sektörle ve birçok farklı departmanla beraber çalışabilen kreatif ajanslar, şirketlerin stratejileri üstünde güçlendirici etkiye sahiptir.
Örneğin, bir şirketin iç iletişimi güçlendirmek için alışılmadık stratejiler üretme ihtiyacı doğabilir. Bu tür stratejileri ise genellikle ajanslar hazırlamaktadır. Ajanslar tarafından hazırlanan iletişimler alışılmadık ve daha önce görülmemiş olması yönünden dikkat çeker.
2. Kreatif Ajanslar Hangi Sektör ve Departmanlarla Çalışır?
Ajansların çalıştıkları sektör ve departmanlar sınırsız olmakla beraber tek bir ajans birden fazla sektördeki şirketle beraber çalışabilmektedir. Başlıca kreatif ajanslar ise şunlardır:
- Reklam ajansları
- İç iletişim ajansları
- Dış iletişim (halkla ilişkiler) ajansları
- İnsan kaynakları ajansları
Bu ajansların iş tanımları birbirinden farklılık göstermektedir. Kısaca özetleyecek olursak;
- Reklam ajansları, şirketlerin ürün tanıtımlarına farklılık katarak doğrudan pazarda yardımcı olmaya odaklanır.
- İç iletişim ajansları, şirketlerin çalışanlarının şirket içerisindeki memnuniyetini geliştirmeye yönelik iletişim stratejileri tasarlar.
- Dış iletişim ajansları, markaların tüketiciler üzerindeki bilinirliğini ve etkilerini kuvvetlendirmeye yönelik projeler üretirler.
- İnsan kaynakları ajansları, şirketlerin çalışan adaylarına yönelik ürettikleri projelerde destekleyici ve geliştirici rol üstlenirler.