SpeakHub, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ilkelerine uyarak, tarafsız ve bağımsız bir şekilde iş etiğine aykırı bildirimleri değerlendirerek objektif şekilde hazırladığı Kurumsal Etik Trendleri Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre 2023 yılında alınan bildirimlerin konu başlıklarında yer alan ayrımcılığın oranı yüzde 16.9’iken 2024 yılında bu oran yüzde 31,6’ya yükseldi.
En çok bildirimde bulunan konu başlıklarının ikinci sırasında yüzde 19,4 ile çalışma saatleri ve izin haklarıyla ilgili haksız uygulamalar bulunuyor. Son olarak çalışanların memnun olmadığı diğer bir konu ise yüzde 17,1 ile çalışan kaynaklı hırsızlık, yolsuzluk, dolandırıcılık, sahtecilik ve hilekarlık olarak raporda yer alıyor. Farklı konulardan yapılan şikayetlerin oranı ise yüzde 31,9 olarak göze çarpıyor.
En çok bildirim perakende sektöründen geliyor
Rapordaki verilerin sektörel dağılımına bakıldığında en çok bildirim yapan sektörün perakende olduğu göze çarpıyor. İlgili sektörden bildirim yapan çalışanların oranı yüzde 49,1 olarak yer aldı. Perakende sektörünü yüzde 19,0 ile grup şirketler izlerken, bu dönemde en az bildirim yüzde 13,2 ile hızlı tüketim sektöründen yapıldı. Grup şirketlerindeki bildirim oranı ise geçen yıla göre %14 arttı.
2024 yılının üçüncü çeyreğinde yapılan bildirimlerde en çok kullanılan iletişim kanalı yüzde 42,01 ile telefon oldu. Telefon bildirimlerini yüzde 41,74 ile web üzerinden yapılan bildirimler takip ederken; üçüncü sırada yüzde 17,6 ile e-posta bildirimleri yer aldı.
Bu yılın ilk üçüncü çeyreğinde bildirim yapan çalışanların %46,8’i kimlik bilgilerini açıkça paylaşırken, %53,52’si anonim kalmayı tercih etti.