Deloitte’un tarafından oluşturulan ‘2023 Küresel İnsan Kaynakları Trendleri’ raporu çalışan tercihlerine ve beklentilerine ışık tutuyor. 105 farklı ülkeden 10 binden fazla üst düzey yöneticinin yer aldığı araştırmada, katılımcılar geleneksel olarak iş kurallarını belirleyen sınırların ortadan kalktığını belirtiyor. Çalışanlar da kendilerine ve hayat görüşlerine uygun işler yaptıklarında mutlu ve üretken olduklarını, unvanların kendileri için çok önemli olmadığını vurguluyor.
Değerler, Vizyon ve Misyon Tercihlerde Etkili Oluyor
Deloitte’un araştırmalarına katılan çalışanların yüzde 40’ı değerleriyle örtüşmediği için bir işe veya terfiye olumsuz cevap verdiğini söylüyor. Araştırmaya katılanların 3’te 1’i ise çalıştığı şirket kendi değerlerine uygun değilse bir iş bulmadan istifa edebileceğini belirtiyor. Açık bir amacı veya misyonu olan kuruluşlar ise yetenekleri daha kolay elde edebiliyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 50’i, açık ve net bir misyonu olan şirketlerde çalışanların aidiyetinin arttığını ve mutluluk oranının yükseldiğini vurguluyor.
Çalışanlar Uzaktan Çalışmayı Tercih Ediyor
Teknoloji bu hızla ilerlerken, iş yerlerinin fiziki mekanlardan ibaret olmadığı fikrini kabullenmek gerekiyor. Pandemi öncesinde bile popüler olan işe uzaktan erişim imkânı çalışanların tercihlerinde önemli rol oynuyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 15’i fiziki bir iş tasarımının şirketin geleceğini yaratmada etkili olduğu görüşünde. Birçok çalışan artık işini nerede yapacağını belirlemeyi devredilemez bir hak olarak görüyor.
İLGİLİ HABERLER