İnsan Kaynakları

Çalışanların Yarısı “Fenomen” Olmak İstiyor

Master Card tarafından yapılan bir araştırmaya göre çalışanların yarısı fenomen olmak istiyor.

İnternet çağının en büyük hayalinin sosyal medya fenomenliği olduğu ortaya çıktı. Artık “istifa edip, bir Ege kasabasına yerleşeceğim. Kendi sebzelerimi yetiştireceğim” hayallerinin yerini “istifa edip sosyal medyada ünlü olacağım” hayalleri aldı. Uzmanlar bu eğilimin sebebini gün içinde çok yoğun şekilde sosyal medya içeriği tüketilmesine bağlıyor. Kurumsal hayattan sıkılan, daha esnek çalışma düzenlerine sahip olmak isteyenler ise bu hayale daha çok sarılmaya başlıyor. Günümüzde,  tutkularının peşinden giderek sosyal medya fenomeni olmuş kişiler herkesin idolü haline gelemeye başladı.

İşinden ayrılıp köyde yaşayan ve milyonlarca takipçiye sahip olan eski mühendisler, dünyayı gezmeye başlayan milyonluk takipçili beyaz yaka çalışanlar ile dijital içerik üreticisi olmanın mutlu bir yaşam sürmek için yeterli olduğu hissini vermeye başladı. Oysa, biz yalnızca başarılı olanları görüyoruz, hayallerinin peşinden giden ancak bu yolda başarısız olanların hikayelerini görmüyoruz. Fakat bu dijital yanılgının çok büyük kitleleri etkilediği kısa bir süre önce ortaya çıktı.

Mastercard tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, her 2 kişiden birinin içerik üreticisi olmak için işinden istifa etmeyi planlıyor. Z kuşağı ve Y kuşağına mensup her dört çalışandan üçü (%73) kurumsal bir işte çalışmaktansa yaratıcı ve girişimci işte çalışmak istiyor. Dijital içerik pazarının önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği konuşuluyor. Ancak asıl konuşulması gereken konu: şirketler yıldız çalışanlarını fenomen olmaktan vazgeçirebilecekler mi?

Kurumsal Hayattan İstifa Edip Nasıl Fenomen Olunur?

Fenomen, TDK sözlüğe göre somut olan olguları, nesneleri ve olayları açıklamak için kullanılan bir kelimedir. Sosyal medya fenomeni ise, sosyal medyada çok fazla takipçisi olan ve kendi kitlesi tarafından tanınan kişi ve kurgusal karakter anlamına gelir. Fenomen olmak için özel olarak bir eğitim alma kriteri bulunmuyor. Ancak kurumsal hayattan istifa edip sosyal medyada fenomen olarak ilerlemek isteyen kişiler özellikle yaptıkları meslekleri vurguluyor.

Fenomen olmak için yapılması gerekenler ise; sosyal medyada etki yaratacak, etkileşim alan içerikler üretebilmek, sosyal medya dilini aktif kullanabilmek, sosyal medya kullanıcılarının beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlayıp bu ihtiyaçlara uygun içerikler üretmek olarak sıralanabilir.

Kimler Sosyal Medya Fenomeni Olabilir?

Sosyal medya fenomeni olmak için kişinin sahip olması gereken özellikler başında şu dört madde gelir.

  • Üst düzey iletişim becerilerine sahip olmak
  • Etkileyici içerikler üretebilmek
  • Yaratıcı ve farklı düşünebilmek
  • Sosyal medyayı yakından tanımak

Fenomenler Hangi Platformu Kullanmalı

Fenomen olmak isteyen çalışanlar başta Youtube olmak üzere birçok faklı platform bulunmaktadır. Üretilen içeriğin biçimine ve takipçi kitlesine göre farklı mecralar tercih edilebilir. Gençlere yönelik işler genellikle Tiktok tercih ederken emeklilere yönelik içerikler için Facebook tercih edilebilir.

  • YouTube
  • TikTok
  • Instagram
  • Twitter
  • Twitch
  • Snapchat

Fenomenin Yolculuğu

Eğer halihazırda bir takipçi kitlesine sahip olmadan istifa ettiyseniz sizi uzun ve yorucu bir yolculuk bekliyor. Çünkü bazen çok iyi planlanmış bir içerik yönetimi bile sosyal medyada dikkat çekmezken alelade bir video bir anda viral olabilir. Önce ne tür içerikler yapmaya karar vermeniz gerekiyor. Ardından hitap ettiğiniz kitleyi çok iyi analiz etmelisiniz. Ürettiğiniz içeriklerin potansiyel kitleniz tarafından fark edilmesi için sponsorlu reklamlar, ünlü fenomenlerle iş birlikleri ve benzeri yollar denenebilir. Ancak unutmayın ki bazen iyi bir gelir elde etmek için 2 ila 3 yıl uğraşmanız gerekebilir.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu