İnsan Kaynaklarıİşveren Markası

Yüksek Sıcaklıkta İşe Gitmeme Hakkı

Bazı ülkelerde çalışanlar sıcaklığın ekstrem derecelere yükseldiği durumlarda işe gitmeme hakkına sahipler. Sıcaklıkların her yıl daha da artması, yüksek sıcaklıkta işe gitmeme hakkı ülkemiz için de konuşulmaya başlamasına sebep oldu. 

Yüksek sıcaklıkta işe gitmeme hakkı, ülkelere ve yerel iş kanunlarına göre farklılık gösteren bir hak olmakla birlikte azımsanmayacak kadar ülkede bulunmaktadır. Çalışan sağlığı bazı ülkelerde hazırlanan kanunlarla güvence altına alınmış durumda.

Çalışanlar sağlık veya güvenliklerini tehdit eden koşullarda çalışmayı reddetme hakkına ve izin kullanma hakkına sahip oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de öncülüğünü yaptığı girişimlerle özellikle dış mekanda ve açık havada çalışanlara öncelik veren haklar, kapalı alanda çalışanlar için de bulunuyor.

Yüksek Sıcaklıkta İşe Gitmeme Hakkı Olan Ülkeler

İspanya‘da işverenler, çalışanlarını aşırı sıcaklıkların olumsuz etkilerinden korumak için belirli düzenlemelere uymak zorundadır. Ayrıca, yeterli miktarda su, serinleme molaları ve gölgelikli alan sağlamak zorunda olan çalışanlar sıcaklıklara göre mesai saatlerini esnetmekle yükümlüdür. Açık havada çalışanlar sıcaklık 35°C’yi aştığında iş yoğunluğunu azaltabilir, sıcaklık 40°C’yi bulduğunda ise işi bırakabiliyorlar.

İtalya 2023 yılında başlattığı bir uygulamayla “Termal stres” kaynaklı rahatsızlıkları önlemek için “hissedilen sıcaklık” 35 derecenin üzerine çıkması durumunda çalışanlara işi bırakma hakkı verdi.

Çin‘de çalışanlar, açık hava sıcaklık 35°C’yi geçince ve iç mekanda ise 33°C’yi geçince çalışma saatlerini azaltabiliyor ve çalışma temposunu düşürebiliyor. Ayrıca sıcaklıklar 40°C’ye ulaştığında ise dışarıda çalışanlar iş bırakma hakkına sahipler.

Tayland, hafif işler için 34°C, orta düzeyde işler için 32°C ve ağır işler için 30°C sınırı uyguluyor. Çalışanlar sıcaklık sınırı geçtiğinde işlerini bırakabiliyor.

BAE, çalışanları yaz sıcaklıklarından korumak için açık alanlarda veya doğrudan güneş ışığı altında 12.30’dan 15.00’e kadar çalışmayı yasaklamış durumda.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu