
Kovid-19 aşısı tartışmaları devam ederken, iş dünyasında yeni bir soru gündemde. Aşı olmayan çalışanlara yönelik yaptırımların ne olabileceği tartışmaları üst seviyede devam ediyor. Bu tartışmalara şimdi “Aşı olmayan çalışana işveren PCR testi zorunluluğu getirebilir mi?” konusu eklendi.
Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan konuyu köşesine taşıdı. Doğan, hukukçularla yaptığı görüşmelerden çıkardığı sonucu okurlarıyla paylaştı. İşte Noyan Doğan’ın yazısının o bölümü:
Bir süredir hem işverenlerden hem de çalışanlardan malum konu hakkında çokça soru alıyorum; ‘işveren, çalışana, Kovid-19 aşısını zorunlu tutabilir mi, aşı yaptırmayan çalışanı işveren, işten çıkartabilir mi?’. Son günlerde, bunlara bir yenisi daha eklendi; o da, ‘işveren, aşı yaptırmayan çalışana PCR testini zorunlu tutabilir mi?’ sorusu.
Zorunlu PCR testi isteyebilir
Gelelim, işin PCR testi boyutuna. İşveren, diğer çalışanlarını korumak için aşı olmayan çalışanından düzenli olarak PCR testi isteyebilir. Ancak, bu talep, ‘aşı da olmuyorsan, test de yaptırmak istemiyorsan işine son veririm’ şeklinde olmamalı.
Keza, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, işverenin böyle bir talepte bulunmasına imkan tanımıyor. Bu konuda bir yargı kararı da bulunmuyor. Hukukçular, işverenin, çalışandan böyle bir talepte bulunabileceği belirtiyor.
Peki, aşı olmayan çalışanlardan düzenli PCR testi talep edilmesi halinde testlerin maliyetini çalışan mı, işveren mi karşılayacak? İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işveren, alınacak tedbirlerin maliyetini çalışana yansıtamıyor.
Buna göre, işveren, çalışandan, düzenli PCR testi talep ederse bunun maliyetini de karşılamak durumunda.Özetleyecek olursam; aşı zorunlu hale getirilmedikçe, işveren, çalışanını aşıya zorlayamaz, aşı olmuyor diye de iş sözleşmesini sonlandıramaz.
Ayrıca ne aşı konusunda ne de test konusunda bugüne kadar emsal teşkil edecek bir yargı kararı da bulunmuyor. Ancak edindiğim izlenim şu ki, önümüzdeki günlerde hem aşı hem de test konusunda çokça davalar açılacak.