Arşiv

Microsoft ve Google’da Yasaklanan Mülakat Soruları

Farklı bakış açısına sahip adayların öne çıkması için tasarlanan zeka soruları bir dönem sonra yararsız bulunarak yasaklanmış.

İş dünyasındaki herkes Google ve Microsoft gibi devasa teknoloji şirketlerinin mülakatlarında sorulan ilginç zeka sorularını duymuştur. 2003 yılında William Poundstone tarafından yazılan “Dünyanın En Akıllı Şirketleri En Yaratıcı Düşünürleri Nasıl Seçer” kitabında büyük şirketlerin iş mülakatlarında sorduğu ilginç sorular yer alıyordu. Örneğin, “Rögar kapağı neden yuvarlaktır?”, “Bir uçağa kaç tane golf topu sığar?”, “Tenis topları neden tüylüdür?”, “Fuji dağını nasıl taşırsınız? gibi birçok sorunun iş mülakatlarında sorulduğu görülüyordu. Bu soruların ortak noktası ise cevaplanamaz olmasıydı. Net bir cevabı yoktu ve kimse cevabı bilmiyordu. Yazar bu sorularla Microsoft’un mantıklı, motive, soğukkanlı, yenilikçi düşünen adayları ayırmak için beyin jimnastiği ve ‘cevaplanamaz’ sorulardan oluşan bir yaylım ateşine tabi tuttuğunu belirtiyordu. Ancak yıllar içinde bu soruların aday seçmekte faydalı olmadığı hatta şirkete zarar verdiği ortaya çıktı.

Yapılan bir araştırmada, bu tarz sorularla karşılaşan adayların, soruyu soran kişiyi narsist ve kibirli olarak gördüğünü ve adayın gözünde şirkete karşı olumsuz bir önyargı oluştuğunu ortaya koydu. Google’da insan kaynaklarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Laszlo Bock, işe alımda beyin jimnastiğinin tam bir zaman kaybı olduğunu fark ettiklerini belirtmiş ve “Bir uçağa kaç tane golf topu sığdırabilirsiniz? Manhattan’da kaç tane benzin istasyonu var? Tam bir zaman kaybı. Bu sorular sadece insan kaynakları uzmanının kendini zeki hissetmesine hizmet eder.’ ifadelerine yer vermişti.

Daha önce Google’ın işe alma komitesinde görev yapmış olan Gayle Laakmann McDowell, bir blog gönderisinde rögar sorusu hakkında şunları yazmış: “Bu, o zamandan beri her iki şirkette yasaklanan rezil bir mülakat sorusu.”

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu