Yüzün de çeşitli nedenlerden dolayı ‘görünür farklılığı’ bulunan bireylerin hassasiyetine ortak olmak ve toplumsal bilinç oluşturabilmek için Yüzümle Mutluyum Haftası düzenleniyor. 15-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Yüzümle Mutluyum Haftası’ ile bireylerin maruz kaldığı olumsuz tepkileri önlemek, ön yargıları kırmak, yüz görünümü nasıl olursa olsun her insana eşit ve adil yaklaşımın sağlanmasına katkıda bulunmak ve toplumda farkındalığa dikkat çekmek amaçlanıyor.
Toplumsal bilinç oluşturulması Yüzümle Mutluyum Derneği tarafından düzenlenen hafta boyunca bireylerden yüzlerine yara bandı yapıştırarak ya da kelebek çizerek sosyal medyadan paylaşmaları bekleniyor.
Yüzümle Mutluyum Derneği’nden verilen bilgiye göre doğumsal sendromlar, yara, yanık, tümör, iz gibi nedenlerle yüz bölgesinde ‘görünür farklılığı’ olan birey sayısının ülkemizde yaklaşık 720 bin olduğu tahmin ediliyor.
Yüzümle Mutluyum Derneği, bu haftayla insanların dış görünüşleriyle değil kişilikleri ve yaptıkları ile kabul edildiği bir bilincin sağlanmasına katkıda bulunmak, toplumdaki önyargıları yıkmak, görünüş ayrımcılığıyla mücadele etmek, ‘yüz eşitliği’ konusunda farkındalık sağlamayı hedefliyor.
Dernekten yapılan açıklamaya göre eğitim, iş, sosyal yaşamlarında insanlar ‘görünür farklılıkları’ nedeniyle irrite edici bakışlarla mücadele etmekte, dışlanmakta, akran zorbalığına ve nefret söylemlerine maruz kalıyor. Bu durum bireylerde kaygı ve endişeyi artırmakta, özgüveni zedelemekte, sosyal izolasyon ve depresyonu tetikliyor.
Dernek, 15-23 Mayıs tarihleri arasında ‘Yüzümle Mutluyum Haftası’ ile ‘görünür farklılığı’ olan bireylerin maruz kaldığı olumsuz tepkileri önlemek, ön yargıları kırmak, yüz görünümü nasıl olursa olsun her insana eşit ve adil yaklaşımın sağlanmasına katkıda bulunmak ve toplumda farkındalığa dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Yüzümle Mutluyum Derneği’nin düzenlenecek hafta ile ilgili yaptığı açımlamada şunlara yer verildi:
• Herkesi; Yüz bölgesinde ‘görünür farklılığı’ olan bireylere karşı ‘eşit haklar, eşit şanslar, farklılıklara saygı’ prensibiyle nazik olmaya
• Medya, reklam veren, film dizi endüstrisini; dış görünümün başarı ve mutlulukla ilişkilendirilmediği, insan bedeninin nesnelleştirilmediği, dayatılan ideal dış görünüm ve güzellik kalıplarının ötesinde içsel değerlerin önemsendiği bir bakış açısıyla görünür farklılığı olan bireylerin ön planda olduğu çalışmalar yapmaya,
• Sağlık çalışanlarını; görünür farklılıkları olan bireyler için hizmet kalitesini artırmaya ve kendilerini bu noktada bilinçlendirerek bireylere karşı nazik davranmaya,
• Eğitimcileri; ‘görünür farklılıklara saygı’ çerçevesinde öğrencileri bilinçlendirme çalışmaları yapmaya
• İşverenleri; yüz eşitliği prensibiyle işe alım ve istihdam sürecinde görünür farklılığı olan bireyleri dış görünüşlerinden ziyade yeteneği ve kişiliği ile değerlendirmeye, fotoğrafsız özgeçmiş uygulamasını başlatmaya,
• Politikacıları; ayrımcılık ve nefret suçları konusunda etkin yaptırımlar düzenlemeye ve uygulamaya Davet ediyoruz…
Sosyal medya kampanyasında neler var
Yüzümle Mutluyum Haftası’nda sosyal medya kampanyası 15 Mayıs Cumartesi gününden başlayacak.
Kampanyaya katılmak isteyenler yüzlerine yara bandı yapıştırarak ya da kelebek figürü çizerek çektikleri fotoğraflarını #yuzumlemutluyum hashtagi ile @yuzumlemutluyum hesabını etiketleyerek sosyal medya hesaplarından paylaşacak. Paylaşımlardaki mesajlarda ‘dış görünüş ayrımcılığına hayır’, ‘başkası olma kendin ol’, ‘yüz eşitliği’, ‘ideal görünüş algılarını parçalayalım’ gibi örnek mesajlarla seslenilecek.
Bu gönderiyi Instagram’da gör