Forbes yazarı ve Liderlik Stratejisti Chat Wade iç iletişim hakkında çarpıcı bir makale kaleme aldı. Makalesini kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu The Conference Board’ın yaptığı bir araştırmaya dayandıran Wade, iç iletişimde başarısız firmaların çalışanlarını kaybetmeye mahkum olduğunu belirtti. Yetenek savaşlarının kızıştığı bu dönemde geleceği hedefleyen ve işveren markalarını güçlendirmek isteyen şirketlerin iç iletişime büyük önem vermesi gerektiğini belirten Wade, çalışanların en çok iletişimsizlikten şikayetçi olduğunu söyledi.
The Conference Board’ın anketine göre çalışanlar iç iletişimi öylesine önemsiyor ki, çalışan memnuniyeti yüksek çıkan şirketlerdeki çalışanlar bile yapılan iç iletişim faaliyetlerini yeterli bulmuyor. Çalışanların verdikleri cevaplar doğrultusunda, çalışanlar daha düşük maaşa daha iyi iletişim kuran bir şirkete geçmeye ise sıcak bakıyor.
Çalışanlar için en önemli iki başlık kişisel gelişim ve iç iletişim
Makalede görüşlerine yer verilen The Conference Board’ın Baş Ekonomisti Gad Levanon, çalışan mutluluğu ve çalışan bağlılığını en çok, çalışanların kişisel gelişimi ve iletişim uygulamalarının etkilediğini belirtti. Yapılan araştırmalarda çalışanlarının mutluluğunu etkileyen diğer etmenler arasında ise iletişim kanalları, takdir, iyi bir performans inceleme süreci geliyor.
Maaş beklentisi son sıralarda
The Conference Board’ın araştırmasında çalışanlara bir iş yerine bağlı olmak için nedenler sorulduğunda çalışanlar birçok farklı yanıt verilirken alınan maaşlar ise sıralamada kendine on dördüncü sırada yer bulmuş. Sonuçlara göre her 5 çalışandan dördü yöneticilerle iyi iletişimi tercih ediyor ve gelecek fırsatlarından haberdar olmak istiyor.
Ankette ayrıca çalışanların yeterli bulmadığı konular da yine iletişim ile ilgili. Çalışanların şikayet ettikleri konular aşağıdan yukarıya doğru;
prim planı,
tanıtım politikası,
performans inceleme süreci,
eğitim / iş eğitimi programları,
tanıma / onaylama ve iletişim kanalları. Öte yandan çalışanların büyük çoğunluğu ise genellikle primlerin, promosyonların ve performans değerlendirmelerinin şeffaf yapılmadığı konusunda da hemfikir.
Makalenin sahibi Chat Wade araştırmayı şöyle yorumluyor ve firmalara şu önerilerde bulunuyor;
Çalışanların potansiyeli tam olarak ortaya koyabilmesi için iyi bir yetenek mobilite programı uygulamak veya geliştirmek gerekir. Terfi ettiğiniz bir çalışanın yerini doldurmak, elinizden kaçırdığınız bir çalışanın yerini doldurmaktan daha kolaydır. Çünkü elinizdeki yeteneği rakiplerinize kaptırmamış olursunuz.
İletişim kanallarının şeffaflığını göz önünde bulundurun ve iyileştirmeler yapın.
Bir çalışan tanıma programı oluşturun veya geliştirin.
Çalışanlara performans değerlendirmelerinden ilham alıp almadıklarını sorun ve almayanlara neyin ilham vereceğini sorun.
Sonuç olarak “İyi iç iletişimde zamana ve yeteneğe yatırım yapın ya da yeni yetenekleri elde etmek için çok daha yüksek miktarda paralar harcamak zorunda kalın.”