İnsan Kaynakları

Kadın Şefler Yetiştiriyor

Toplu yemek ve destek hizmetler sağlayıcısı Sofra/Compass Group 24 binden fazla çalışanı ile Türkiye’nin en büyük işverenlerinden biri. Geçtiğimiz yıla göre %20 büyüme gerçekleştiren Grup, 2018 yılında da çift haneli büyümesine devam etmeyi hedefliyor. 2017 yılında 3.000 kişiye istihdam sağlayan Sofra/Compass Group Türkiye, insan kaynakları alanında yapacağı önemli yatırımlarla bu rakamı 2018 yılında 2 katına çıkararak, 6.000 kişiye ulaştıracak. Sofra/Compass Group Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Banu Cengiz insan kaynakları planlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı; 

Kadın istihdamına yönelik ne gibi çalışmalarınız var? Temel prensipleriniz ve uygulamalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Sunduğumuz hizmetler, yaygınlığımız ve sahip olduğumuz insan kaynağı ile sektörde lider konumdayız. Türkiye’nin 81 ilinde, 2100 müşteriye 3650 farklı lokasyonda hizmet veriyoruz. Bünyemizde 24 bin personel bulunuyor. İSO 500 2016 sıralamasına göre özel sektörde Türkiye’nin en büyük 3. işvereniyiz. Türkiye’nin en büyük işverenlerinden biri olarak; kadın istihdamını destekliyor, her kademede ve eşit koşullarda kadınların çalışmasını desteklemek üzere hareket ediyoruz. Temel Performans Kriterlerimiz (KPI) arasında kadın istihdamını artırmaya yönelik hedefler yer alıyor. Geçtiğimiz 5 yılda kadın çalışan sayımız 2 katına çıktı. Bugün Sofra / Compass Group Türkiye’nin tüm çalışanlarının %35’ini, yönetim seviyesinin ise %50’sini kadınlar oluşturuyor. Son 5 yılda kazandığımız bu ivme ve istikrarlı artışı bundan sonra da devam ettirmeyi hedefliyoruz. 

Diğer bir yandan kadın istihdamı ve cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemin bir göstergesi de Capital Dergisi’nin 2017’de ”Kadın Dostu Şirketler” araştırmasında bir önceki yıla göre bir üst basamağa çıkarak 13. sırada, kadın yönetici dostu şirketler arasında ise 3. sırada yer aldık.

Bu alanda çeşitli projeler geliştiriyoruz. Bunlardan biri Kaymakamlıklar, Halk Eğitim Merkezleri ve İŞKUR ile işbirliği içinde yürüttüğümüz ‘’Kadın Şefler Akademisi’’ projesi. Proje kapsamında; İstanbul (Kağıthane ve Bayrampaşa) ve İzmir illerinde gerçekleştirdiğimiz 6 ay süren Kadın Aşçı Yardımcısı Yetiştirme programları ile hem şirketimizde, hem de sektörümüzde özellikle kadın istihdamına destek olduk. Şu anda 7.sini hayata geçirdiğimiz projemiz tüm hızıyla devam ediyor.  

Kadın Şefler Akademisi’nin içeriğinden daha detaylı bahsedebilir misiniz? Bu projeyle ne hedefliyorsunuz? Kimler katılım gösterebilir?

Kadın Şefler Akademisi projesi ile yiyecek içecek hizmetleri sektöründe faaliyet göstermek üzere, piyasada tercih edilecek vasıflara sahip, özgün ve profesyonel çalışma prensiplerine göre eğitim almış kadın aşçılar yetiştirilmesini, kadın istihdamının ve kadınların işgücüne katılımının artırılmasını hedefliyoruz.

Kadın Şefler Akademisi, mutfakta çalışmayı arzulayan yeni mezun öğrencilerden ev hanımlarına kadar geniş yelpazede bir kadın kitlesini kucaklıyor. Mutfakta çalışmak isteyen, mutfaktaki becerilerini artırmayı amaçlayan ve kişisel becerilerini biraz daha profesyonel bir seviyeye çıkartmak isteyen her kadın bu projeye dahil olabilir. Proje ortalama 6 ayda, hem teorik hem de pratik olarak verilen eğitimler sonrasında kursiyerlerin uygun seviyeye gelmesi ve istihdamı ile sonuçlanıyor.

Projeden mezun olanlara iş imkanı sağlıyor musunuz?

6 ay boyunca bu kurslara devam eden ve eğitimini başarıyla tamamlayan kadınlara Sofra / Compass Group Türkiye bünyesinde farklı projelerde iş imkanı sunuyoruz. İstanbul ve İzmir illerinde son 2 yılda gerçekleştirdiğimiz 7 Aşçı Yardımcısı Yetiştirme programından yaklaşık 250 kadın mezun oldu ve bunların %16’sı istihdam edildi. Proje ile arzuladığımız kriterlerde kadın aşçı yardımcılarının bünyemize katılması sağlandı ve yeni programlar ile de bu sürecin devamlılığını sağlıyor olacağız.

2018 yılında ne kadarlık bir istihdam hedefliyorsunuz? Hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Proje bazında hizmet verdiğimizden, çalışan sayımız edindiğimiz yeni iş ve mevcut işlerimizin genişlemesiyle doğru orantılı olarak büyüyor. 2017 yılında %11’lik bir artışla 3.000 kişiye yeni istihdam sağladık. Bunun %39’u kadındı. Bu oran bizim için çok gurur verici. 2018 yılında ise hedefimiz 6.000 kişiye daha istihdam sağlamak. Diğer bir yandan Kadın Şefler Akademisi 3. yılına girmiş bulunuyor. Kadın istihdamında özellikle son yıllarda kazandığımız bu ivmeyi ve istikrarlı artışı, bundan sonra da bu ve benzer projeler ile devam ettirmeyi hedefliyoruz. 

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu