Türkiye’de perakendecilik dendiğinde ilk akla gelen markalardan birisi kuşkusuz BİM. Geçtiğimiz yıl 55 milyar doları aşan ciro rakamı ile Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan BİM, özellikle perakende alanında kariyer düşünen gençler ve öğrencilik döneminde çalışmak isteyen gençler arasında da oldukça merak edilen bir şirket. Peki BİM’de çalışma koşulları neler? BİM’de hangi pozisyonlarda çalışılabiliyor? Çalışan maaşları ne kadar? BİM’de çalışmak ile ilgili tüm soruların yanıtlarını bu içerikte topladık.
BİM ne zaman kuruldu?
Türkiye’nin kendi formatındaki ilk temsilcisi BİM 1995 yılında 20 mağaza ile kuruldu. BİM’in yaratıcısı olduğu “hard discount” formatı dünyanın birçok ülkesinde derslere konu oldu. Söz konusu formatta yüksek indirim oranları ve minimum işletme maliyetleri ile son tüketiciye servis edilen ürünler arasında kurumun kendi finanse ettiği özel markalı ürünler yer alıyor.
BİM’in Türkiye genelinde kaç şubesi var? BİM Şube sayısı 2022
Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren BİM’in 2022 itibariyle Türkiye’de yaklaşık 11.000 şubesi bulunuyor. Öte yandan BİM’in Türkiye dışında Mısır ve Fas’ta da operasyonları bulunuyor.
BİM’de hangi pozisyonlarda çalışılabiliyor?
50 binin üzerinde çalışan sayısıyla önemli işverenlerden biri olan BİM’de tam ve yarı zamanlı olarak çalışılabiliyor. Şirketin her ne kadar mağaza operasyonları göz önünde olsa da lojistik, depo, ulaştırma, mali işler gibi pozisyonlara da sürekli alım yapılıyor. BİM’de sürekli ihtiyaç duyulan ve açık pozisyonlar şu şekilde;
- Depo Elemanı
- Mağaza Çalışanı
- Mağaza Satış Elemanı
- Sevkiyat Elemanı
- Reyon Personeli
BİM 2022 personel maaşları ne kadar?
BİM’de hemen tüm operasyonlarda asgari ücretin 4 te 1 üzerinde maaş alınıyor. Yönetici pozisyonları hariç olmak üzere mağaza çalışanları 5.000 TL nin biraz üzerinde maaş alıyor.
BİM Kasiyer maaşları 2022
BİM mağazalarında kasiyer olarak çalışan bir kişi ortalama 5.500 TL maaş alıyor.
BİM Part Time Çalışan Maaşları
BİM’de aynı zamanda haftanın belirli kısmında mağazalarda part time çalışmak da mümkün. Özellikle öğrenciler tarafından tercih edilen bu çalışma biçiminde 2022 yılı için ortalama 3.500 TL civarında gelir elde edilebiliyor. Part time çalışma modelinde haftada 30 saati tamamlamak gerekiyor.
BİM Mağaza Müdürü ne kadar maaş alıyor?
BİM’in tüm mağazalarında mağazadan sorumlu bir Müdür yer alıyor. Müdür çalışan genel olarak uzun zamandır o mağazada çalışan daha kıdemli bir çalışan oluyor. Normal personel olarak girdikten sonra performansa göre 1-2 yıl içerisinde Mağaza Yönetici olmak mümkün. BİM’de Mağaza Müdürü 2022 yılı itibariyle 7.500 TL’nin üzerinde maaş alıyor.
BİM’de çalışma koşulları nasıl?
Perakende sektörü, yapısı gereği oldukça hareketli ve dinamik bir sektör. Bu nedenle bu sektörde çalışmak isteyenlerin hareketliliğe alışması gerekiyor. Perakende sektörü insanların ihtiyaçlarına yönelik çalıştığından hafta sonu çalışmaları da kaçınılmaz oluyor. Bu sektördeki pek çok markada olduğu gibi çalışma BİM’de de haftalık en az 45 saat 6 gün çalışma şeklinde oluyor. Çalışanlar haftanın 1 günü izin yapıyor. İzin günlerini mağaza personeli aralarında anlaşarak belirliyor. İzin günleri çoğu zaman hafta içine denk geliyor. 1 yıl çalışmanın ardından 14 gün izin hak edişi oluyor.
BİM’de yemek yol parası veriliyor mu?
BİM’demağaza çalışanlarına yol yemek masrafları ayrıca verilmiyor. Söz konusu giderler maaş içerisinde yer alıyor. Personel günlük yemek ihtiyaçlarını mağaza içerisinde gerçekleştiriyorlar. Öte yandan fazla mesai ücretleri denkleştirme şeklinde ödeniyor.
BİM Mesai Saatleri
BİM mağazaları Türkiye’nin pek çok ilinde 09:00 21:00 saatleri arasında 12 saat hizmet veriyor. Çalışanlar bu süre zarfında mağazada oluyorlar. Vardiyalarına göre gün içerisinde açılış veya kapanışa kalabiliyor.
BİM yeni başlayan çalışan maaşı 2022
2022 yılı itibariyle BİM’de çalışmaya yeni başlayan bir personel tam zamanlı çalışıyorsa 5 bin liranın biraz üzerinde maaş alıyor. Yarı zamanlı part time çalışan bir çalışan ise ortalama 3.200 TL gibi bir maaş alıyor.