Günümüzde birçok insan psikologluk mesleğine merak salmış durumda. Televizyon dizilerinden gündelik konuşmalara kadar her yerde psikolog olmak konuşulmaya başlandı. Günümüzde nasıl psikolog olunduğu konusu herkesin merakında. Türkiye’de psikolog nasıl olunur? Psikolog olmak için gereken şartlar nelerdir? Psikolog maaşı ne kadardır gibi soruların hepsinin cevabı yazımızda…
Psikoloji, insan ruh sağlığını konu alan bilim grubuna verilen isimdir. Köken olarak Yunanca psike- (ruh) ve -loji (bilim) anlamına gelen kelimelerden oluşur. Kelime anlamı “ruh bilimi” dir.
Günümüzde Dünya’nın farklı yerlerinde psikolog olmak için aranan şartlar farklılık göstermektedir. Örneğin Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde psikolog olmak için hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak gerekir. Buna ilaveten APA (American Psychological Association) şartlarına göre süpervizyon altında 2 ila 4 sene arasında meslek deneyimi bulunması gereklidir. Yani 4 senelik lisans eğitiminin üstünde minimum 2 sene yüksek lisans eğitimi ve sonrasında da ortalama 3 sene süpervizyon ile yaklaşık 9 senelik eğitim sonucunda psikolog onayı alınır.
Ülkemizde ise bu durum nispeten daha kolaydır.
Üniversitelerin “Psikoloji” ana bilim dalından lisans düzeyinde mezun olan kişiler, sonrasında 2 sene kadar sürecek olan tezli veya tezsiz “Klinik Psikoloji” yüksek lisansı yaptıktan sonra psikolog unvanıyla kliniklerde çalışmaya hak kazanırlar.
Psikolog maaşı ne kadardır?
Psikologlar, devlete bağlı olarak Adliye, Çocuk Esirgeme Kurumu, Ceza İnfaz Kurumları gibi yerlerde çalışabilirler. Bu durumlarda psikolog unvanındaki bir kişinin alacağı maaş 7000 ile 8000 Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir.
Özel sektörde ise bu durum biraz farklıdır. İsmi duyulan ve tercih edilen bir psikoloğun aylık kazancı 8000 ile 15000 Türk Lirası arasında değişebilir. Onun dışında mesleğe yeni başlamış bir psikoloğun özel sektördeki aylık kazancı yaklaşık 5000 ile 8000 Türk Lirası arasında değişiklik gösterecektir.