İnsan Kaynakları

Sürücüsüz Kamyonlar Şoförlüğü Tehdit Mi Ediyor?

Sürücüsüz araçların günden güne hayatımıza girmesi ve yollara çıkması teknolojik anlamda yaşanan büyük gelişmelerden birisi. Fakat bu gelişmeler aynı zamanda milyonlarca insanın işsiz kalma korkusu yaşamasına da sebep oluyor.

Amerika merkezli yatırım bankası Goldman Sachs‘in verilerine göre otonom sürüş teknolojisi en tepe seviyesine ulaştığında sadece Amerika’da ayda 25.000, yılda ise 300.000 kamyon şoförü işsiz kalabilir. 

Bu görüşler büyük şirketlerin ve insanların fazlaca tartıştığı bir mesele haline gelmiş olsa da bu görüşün tam tersini savunanlar ve olumsuz etkilerin abartıldığını düşünenler de oldukça fazla.

Michigan Eyalet Üniversitesi, American Center for Mobility ve Texas A&M Ulaşım Enstitüsü‘nün birlikte gerçekleştirdiği bir çalışma sürücüsüz araçların kişileri işsiz bırakabileceği yönündeki iddiaları geride bırakır nitelikte. Çünkü yapılan araştırma sonucunda otonom teknolojilerin kamyon şoförlerini işlerinden etmeyeceği aksine önümüzdeki 10 yıl boyunca onlara destek olacağı ortaya çıkıyor. 

Kamyon taşımacılığının ve kamyon şoförlerinin yoğun olduğu Michigan bölgesinde taşımacılık endüstrisinin değeri 927 milyon dolar. Amerika genelinde ise 3.5 milyon insan kamyon şoförlüğü yapıyor. Michigan eyaletinde ise her 17 kişiden 1’i kamyon taşımacılığı sektörünün içinde. Michigan Taşımacılık Derneği’ne göre Amerika genelinde kamyon taşımacılığı sektöründe ciddi bir şoför açığı var ve her sene 50.000 yeni şoföre ihtiyaç duyuluyor. 

Otonom kamyonların geliştirilmesi ile birlikte konvoy taşımacılığının da önemli bir yere geleceği öngörülenler arasında. Konvoy taşımacılığı ile birlikte yakıt maliyetlerinde avantaj sağlamayı hedefleyen firmalar tır filosunun ön ve arkadaki araçlarında sürücü çalıştıracaklar. 

Araştırma kapsamında konuşan Michigan Eyalet Üniversitesi profersörü Shelia Cotton‘a göre otonom araçların işgücü talebinde değişim yaratacağını ve mühendislik, araç takip, veri analizi, siber güvenlik gibi birçok alanda yeni iş imkanı sağlanacak. Fakat bu gelişmeler doğrultusunda ciddi bir mesleki eğitime de ihtiyaç duyulacak. 

Rapor, 2020 yılının sonlarına doğru otonom araçların yaygınlaşması ile birlikte taksi ve benzeri taşıma araçlarının da sürücüsüz hale gelmesiyle benzer mesleki dönüşümlerin yaşanmasını öngörüyor. 

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu